Zoom

with Ingen kommentarer

Zoomobjektiver er objektiver som kan forskyves trinnløst slik at en kan ta fotografier og film som virker nærmere eller fjernere fra motivet. Zoomobjektivene er konstruert slik at linseelementene kan flyttes internt i objektivet, så brennvidden kan reguleres. Det finnes det både vidvinkelzoom (f.eks. 20 – 35 mm), normalzoom (f.eks. 24 – 105 mm) og telezoom (f.eks. 70 – 300 mm).

Zoomobjektiver angis også ofte med en forstørrelsesgrad, f.eks. 3×, som er forholdet mellom lengste og korteste brennvidde.

Digitale kompaktkameraer oppgis ofte å ha «digital zoom». Til forskjell fra optisk zoom er dette en simulert zoom som oppnås ved at et utsnitt av bildet forstørres opp – på bekostning av oppløsningen. Den samme effekten kan oppnås ved å forstørre et utsnitt av et digitalfoto i et bildebehandlingsprogram.

(Visited 25 times, 1 visits today)