Raw format

with Ingen kommentarer

Raw (engelsk for ) er en fellesbetegnelse for filformater som kan benyttes ved digital fotografering. En billedfil av raw-format er ikke bilde behandlet og således ikke klar til å bli trykket eller redigert. Raw-filer må etterbehandles i kameraet, eller på en datamaskin, med en raw-konverterer, og lagres i et annet filformat som TIFF, JPG eller PNG.

Det vanlige er at et digitalkamera produserer JPG-filer som er komprimert, og har automatisk fått justert både hvitbalanse, fargemetting og kontrast.

Karakteristisk for raw-filer er at de ikke er bearbeidet eller endret av kameraets innebygde billedbehandlingsprogram. For de som selv ønsker å ha kontroll over bildenes egenskaper og kvalitet, er raw-filer formatet som er best egnet for digital etterbehandling. Bildene framstår, i rå form, avhengig av hvordan kameraets sensorer fanger opp farge og lys. Det er dusinvis av ulike raw-filer(formater) i bruk, avhengig av produsent.

(Visited 36 times, 1 visits today)