Skarpere bilder

with Ingen kommentarer

Motlys - 003Nå skal jeg komme med 11 tips som gjør bildene dine skarpere. I mange tilfeller er det nok å gjøre en liten justering. Endre en uvane til en bedre. Jeg har sett noen rare måter å ta bilder på som gjør at jeg lurer på om de noen gang får et skarpt bilde. Endel fotografer tar helt av når det begynner å bli snakk om ting som bare MÅ gjøres for å få skarpe bilder. Disse 11 tipsene til hvordan du kan ta skarpere bilder, er det helt frivillig om du vil følge. Men jeg kan love deg at om du følger noen av tipsene, så vil bildene dine bli bedre.
Støttetiltrestående

Tips 1: Finn støtte for deg og kameraet. Du kan støtte deg til en benk, et tre, en vegg eller hva som helst
som du har for hånden. Monopod er et glimrende redskap, men du må øve deg på å bruke den riktig. Det beste er likevel å benytte et trebeinsstativ.

Tips 2: Lær deg å holde kamera riktig. Å ta bilder er mye mer enn bare å trykke på en knapp… Å holde kamera godt og stødig er alltid en god begynnelse.

Tips 3: Ikke zoom helt til enden av det objektivet klarer. Det gjelder begge ender. Zoom objektiver er ikke 100% skarp helt i ytterkant av zoom området. Har du for eksempel en 70-300mm, så vil jeg anbefale deg å holde deg i området 100-280mm. Her må folk gjerne utfordre meg med å sende meg gode zoom objektiver som er like skarp i hele området.

Tips 4:Finn den skarpeste blenderåpningen. En tommelfinger regel er at et objektiv gir de skarpeste bildene i området f/8 til f/11. Ikke ta dette som en absolutt regel. Ta noen test bilder der du bare endrer blenderåpningen. Da vil du finne ut hva som er skarpest på ditt objektiv med ditt kamera. Det tar ikke mange minuttene å utføre, men det er noe som du har nytte av så lenge du har objektivet.

Tips 5: I bilderedigeringen er det mange som begynner med å gjøre bildet skarpere. Gjør deg heller ferdig med alt annet du skal gjøre med bildet før du tar deg av skarpheten. Husk at det er hva og hvor stort bildet skal være til slutt som bestemmer hvor mye skjerping et bilde trenger.

Tips 6: Ikke bank ned utløseren. Er du for voldsom når du trykker ned utløseren så vil kameraet bevege seg når du tar bilde. Det gir deg uskarpe bilder. Press utløseren rolig og forsiktig ned. Mange velger å la fingeren rulle over utløseren, kanskje det er noe å prøve.

Tips 7: Dette høres sprøtt ut. Les bruksanvisningen på objektivet. Der vil du finne ut om bildestabilisatoren skal være av eller på når du bruker stativ. Noen objektiver skal ha stabiliseringen på, andre skal ha den av.

Tips 8: Når du er ute for å handle deg et nytt objektiv så bør du prøve flere forskjellige av samme objektiv. Høres sprøtt ut, men her er forklaringen. Objektiver blir produsert innenfor noen toleranse krav. Billigere linser har større slingringsmonn. Derfor kan to objektiv som ser helt like ut, oppføre seg ganske forskjellig på ditt kamera. Dyrere objektiver har strengere krav, og vil ha mindre variasjon i kvaliteten.

Tips 9: Øk ISO settingen. Korn i bildet gjør det ikke skarpere, men litt korn kan få bildet til å virke skarpere.

Tips 10: Øk lukkerhastigheten. Lukkertiden bør være maks det samme som brennvidden. Altså 50mm brennvidde gir deg 1/50 sekund lukkertid. 100mm brennvidde gir deg 1/100 sekund.

Tips 11: Oppgrader utløseren. Kjenn etter på kameraet ditt. Går utløseren din ned i to etapper? På litt dyrere modeller, er utløseren ned uten «hakket» som markerer halvveis. Det gjør at faren for bevegelse i kameraet minsker betydelig. Altså….. du kan nok ikke oppgradere kun utløser… så du må nok handle nytt kamera.

Her vil jeg bare si at min personlige mening er: Ikke kjøp nytt kamera bare for det at det er kommet en ny modell. Så lenge det er DU og DINE ferdigheter som setter begrensingene, så trenger du ikke nytt kamera! Det er alt for mange som kjøper seg det nyeste og mest avanserte kameraet som er å oppdrive, men så blir kamera så avansert at de ikke klarer å bruke det…..

 

Nå når du har lest dette så kan du komme deg ut å ta bilder!

HUSK:

Verdens dårligste kamera, er det som ikke blir brukt.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar