Elements vs Gratis

with 1 kommentar

Jeg får ofte spørsmål om hvilke program jeg vil anbefale for etterbehandling av bilder. Svaret mitt er ALLTID Adobe Photoshop Lightroom, men folk synes ofte at ca 1100kr er litt dyrt, så da foreslår jeg Adobe Photoshop Elements til ca 750kr. Men selv den prisen virker åpenbart skremmende for enkelte, så da kommer spørsmålet om gratis alternativer.

Jeg vil i denne serien se litt nærmere på gratis alternativer for Elements. Bare for å gjøre det helt klart, så ser jeg ikke på Picasa eller Windows Fotogalleri som alternativer for Elements. Programmene jeg vil se litt nærmere på er Gimp, Xnviewmp og Rawtherapee. I disse tre programmene har du en fullgod erstatter som kan dekke dine behov om du ikke bruker alle funksjoner i Elements.

XNVIEWMP fra Frankrikexnviewmp

Laget av Pierre fra Frankrike i 1997 og Pierre er selskapets eneste ansatte den dag i dag. Begynnelsen var programmet XnView, som var et enkelt program for å vise bilder. Med tiden ble programmet utviklet til organiserings programmet Xnviewmp. Firmaet til Pierre heter XnSoft og lager også apper for bildebehandling på telefoner og nettbrett.

Raw Therapee Logo1RAWTHERAPEE fra Ungarn

En kar ved navn Gabor startet utviklingen av Rawtherapee i 2004. Han gjorde programmet til open source for at det skulle være tilgjengelig for andre å gjøre endringer. Som navet hinter om er dette først og fremst et program for å behandle RAW filer. Det er i dag ca 10 frivillige som jobber for å forbedre programmet.

 

GIMP fra USAgimp_logo

Utviklet som skoleprosjekt i 1996 av 2 studenter. Allerede i 97 forlot de to grunnleggerne prosjektet som i dag blir tatt hånd om av over 120 frivillige. I mine øyne er egentlig Gimp et dårligere alternativ til Photoshop CC, siden funksjonene er mer likt CC enn elements. Mangelen på støtte for raw filer og mulighet for å organisere bilder trekker ned.

 

Adobeps_elements_12 Photoshop Elements fra himmelen

Elements kom så dagens lys i 1996 under navnet Photoshop LE, og har siden utviklet seg i stort tempo. Programmet drar nytte av avanserte funksjoner i Photoshop CC, men forenkler grensesnittet. Programmet lar deg behandle RAW filer, organisere , redigere og printe bildene dine. Adobe har ca 11000 ansatte som kontinuerlig jobber med forbedringer av programmet. Ca hvert 2 år kommer det en ny versjon som du «må» kjøpe, men oppdateringene i mellom er gratis.

I de neste fredagene vil jeg ta for meg et program om gangen for en grundigere beskrivelse og sammenligning mot Elements.

 

 

Her finner du resten av innleggene i denne serien:

Elements VS XnViewmp

Elements VS RawTherapee

Elements VS Gimp

Elements VS Resten (Konklusjon)

(Visited 93 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] Elements VS Gratis […]

Legg inn en kommentar