Generelt om filter

with Ingen kommentarer

Digitale kameraer blir bedre og bedre dag for dag. For min del så var det å bruke filter noe som jeg trodde hørte sammen med gamle film baserte fotoapparat. Men jeg har oppdaget at det er enkelte ting som ikke lar seg gjenskape i Photoshop. Det er vel kanskje teoretisk mulig, men svært tidkrevende, selv om du er veldig flink i photoshop. Da er det mye enklere å lære seg å bruke rett filter til riktig tid.

De «viktigste» filtrene som du kan bør handle inn er:

Polariseringsfilter:

Effekten av et polariseringsfilter er umulig å gjenskape i Photoshop. Det gjør pola-filteret til det viktigste filteret du kan kjøpe hvis du ønsker flotte utendørsbilder uten refleksjoner.

HOYA ND8
HOYA ND8

Gråfilter:

ND filter som det kalles utenfor landets grenser er et annet filter som du bare må ha… Brukes til å stenge lys ute fra kameraet. Det gjør at du kan få lengre lukkertid eller større lukkeråpning uten at bildet blir overeksponert.

UV filter:

I følge selgere på elkjøp, ekspert, lefdal og andre vaskemaskin butikker så er dette det viktigste filteret som er laget!!!.

Nærlinse:

Dette er vel strengt tatt ikke noe filter, men siden det ligner litt på et filter så får det gå inn her. Dette er rett og slett et forstørrelsesglass som du fester fremme på objektivet ditt. Nærlinsen gjør at du kan «fake» et macro objektiv. Du gjør rett og slett om ditt vanlige objektiv til en rema 1000 utgave av et macro objektiv.

 

Ellers så finnes det en lang rekke med fargede filter, filter for spesial effekter og filter som skal ta bort farger. Sikkert kjempe kjekt, men jeg tror tiden har løpt fra denne typen filter. Selv om du bare er middels flink i et redigeringsprogram, så kan alt dette lett gjenskapes i etterbehandlingen av bildene.

Du får også egne program der du bare velger filtertypen, så lager programmet effekten i bildet.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar