UV filter

with 1 kommentar

Hoya UVDette er et filter som enhver «fotoekspert» hos lefdal, elkjøp, expert og lignende butikker vil prøve å få deg til å kjøpe. Argumentene kan kanskje være gode nok, men tenk litt nærmere over hva du egentlig trenger å putte frempå objektivet ditt. Det er ikke sånn at om du får en solstråle direkte inn i objektivet, så er det ødelagt. Hvis du mister objektivet i bakken så kan kanskje et UV filter ha en misjon. Hvis objektivet treffer med filteret først.

 

Selgere hos lefdal, elkjøp, expert og lignende butikker ønsker å selge deg ting du ikke i utgangspunktet ønsker å kjøpe. Kjøper du et objektiv, i en av de nevnte butikkene, så har du garantert fått tilbudet om å kjøpe et UV filter også. Det kan nesten høres ut som om UV-filtrene er designet for å redde verden. Jeg innrømmer gladelig at jeg er en av de som ble lurt til å bruke UV-filter.

 

En gang har jeg vært glad for at jeg hadde UV-filter på. Jeg hadde kun kamera, 1 objektiv og en støvbørste med meg. Jeg stod midt inne blant ganske mye folk på en guidet omvisning. Da var det en dame som klarte det kunststykket å få albuen sin inn på fronten av objektivet mitt. Resultatet var et UV filter som var fullt av solkrem og svette. Æsj. Men jeg kunne jo bare skru av filteret og fortsette å ta bilder. Ganske fornøyd da.
De påstår at UV-filter er helt gjennomsiktig og ikke påvirker bildekvaliteten…. Jeg tror at det, som med mye annet, er sånn at du får det du betaler for. UV filter til 100 kr er kanskje ikke like bra som et til 1000kr, selv om begge hadde hjulpet meg.

Ved bruk av UV filter øker også sjansen for «lens flare» og «filter flare». Begge deler er noe som oppstår når lys blir reflektert og «feilbrutt» i ett eller flere glass i objektivet ditt. «Lens flare» kan du begrense ved bruk av solskjerm eller annen skjerming av fronten på objektivet. «Filter flare» kan du bare unngå ved å ikke bruke filter, men det reduseres også ved bruk av kvalitets filter eller mindre blenderåpning.

 

Nå er jeg lei av å skrive om UV-filter. Jeg bruker det IKKE. Jeg synes de gir meg mange flere ulemper enn fordeler. Du velger selvfølgelig selv om du ønsker å bruke det eller ikke, men det er jo mange andre ting du kan bruke pengene på.

(Visited 220 times, 1 visits today)

One Response

  1. PER HAAVARD LØKKEN
    | Svar

    UV FILTER TRENGER MAN IKKE I DAG PÅ NYE KAMRAR EN GOD SOLBLENDER ER BEDRE OG BRUKE JEG BRUKER BARE LEE FILTER OG BRUKER DA EN ADAPER RING FOR LEE HOLDERN HVIS DERE ABSULUT MÅ HA UV FILTER SÅ SKJØP ENTEN ZEISS ELLER B+W FILTRE JEG HAR TO LINSER BEGGE KOSTER CA 30000 PR STK ZEISS LINSER MED T BELEGG SAMNE SOM I FILTERE NEI SMAKEN ER SOM BAKEN .JEG HAR DREVET SOM PROFF FOTO GRAF I 30 ÅR .

Legg inn en kommentar