Lær å bruke kameraet – Manuell

with Ingen kommentarer

MDet er i manuell du virkelig kan få ut det ypperste fra ditt kamera og utforske din kreativitet. Som navnet på innstillingen antyder, så er det du som fotograf som velger alle innstillinger. Automatikken i kamera gjør ingen valg for deg. Ja, du kan fortsatt bruke automatisk hvitbalanse og ISO. MEN du velger selv om du vil det. Selv om det er i manuell du får gjøre alle viktige valg selv, så er det ikke praktisk i enhver situasjon.

 

 

Manuell fotografering forutsetter at du ser sammenhengen mellom lukkertid, blenderåpning og ISO for å få en riktig eksponering. Tiden du bruker på å stille alle parameterne i kamera vil til å begynne med være relativt lang, så det egner seg best til stillestående motiver med jevne lysforhold.

For å øve inn bruken av manuelt program, vil jeg komme med et tips som har virket ganske bra for meg.

Gå tur!

 

Før jeg går ut bestemmer jeg meg for at jeg skal KUN bruke manuell, og jeg stiller kamera på «M». I løpet av den turen så tar jeg en hel masse «meningsløse» bilder. Er ikke på jakt etter det perfekte motivet, bare mye forskjellig som gjør at jeg må justere på blender, lukkertid og ISO. Men selv om det er «meningsløse» bilder, så vil jeg anbefale deg å legge de inn på datamaskinen, gå gjennom bildene for å se hvilke innstillinger som funker og prøve å lære av egne feil.

 

Har du et kamera med 2 velgehjul, så kan du få velge blenderåpning på det ene og lukkertid på det andre hjulet. Da vil det gå raskere og enklere å gjøre alle nødvendige endringer.

 

 

 

Fordeler:

 • Best for motiver der lysforholdene ikke endrer seg så fort
 • Bra for landskap eller nattfotografering
 • Kan brukes for kreative bilder med f.eks silkemykt vann
 • Innstillingene du gjør beholdes fra bilde til bilde
 • Full kontroll på om blits skal brukes
 • Kan brukes for å lære hvordan lukkertid/blender/ISO påvirker eksponering
 • Kan stille hvitbalanse manuelt
 • Kan bruke BULB funksjonen for å ta bilder med lukkertid på over 30 sekunder

 

Ulemper:

 

 • Du må holde øye med eksponeringsskalaen
 • Tar tid å stille inn alle parameterne
 • Krever mye øvelse for å mestre
 • Blir fort mye prøving og feiling

 

 

Tips:

Ta prøvebilder og bruk histogrammet for å fin tune eksponeringene.

(Visited 154 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar