ND-filter

with 2 kommentarer
HOYA ND8
HOYA ND8

Filter er kjekt. Det er en hjelp til å få frem akkurat det du ønsker i et motiv. Gråfilter er helt topp på denne måten. De sørger for at det ikke slipper inn så mye lys gjennom objektivet ditt. HÆ?? Nå er det kanskje noen som tror at jeg er fullstendig på bærtur. Vanligvis så kjemper vi jo for å få nok lys inn. Skal prøve å komme med noen gode argumenter for å bruke gråfilter, men først vil jeg fortelle hva det egentlig er.

 

ND-filter, Neutral Density filter, på norsk: Gråfilter.

Dette er en filtertype som ikke påvirker noe annet enn hvor mye lys som slippes inn gjennom objektivet til bildebrikken i kameraet. Det er mange situasjoner der det kan være ønskelig å begrense lysmengden.

 

238 sek, f/11, ISO 100 Lee BigStopper
238 sek, f/11, ISO 100
Lee BigStopper

 

Eksempel 1: Du skal ta bilder utendørs i sterk sol og bruke blits for å lyse opp skyggene.

Eksempel 2: Du vil ta bilder av med lang lukkertid for å få en bestemt effekt i bildet.

Eksempel 3: Du vil ha en stor blender ute i dagslys for å få liten dybdeskarphet.

I alle disse tilfellene, så kan ND filteret hjelpe deg med å unngå overeksponerte bilder.

 

Styrken på ND filter er en ting som kan være litt forvirrende når du skal handle. I denne tabellen finner du de forskjellige benevnelsene og hvor mange eksponeringstrinn du «vinner» med de forskjellige filtrene. ND etterfulgt av et tall (første kolonne) blir brukt bla. av HOYA, andre produsenter bruker gjerne tallene i tredje kolonne for å fortelle hvor kraftig filteret er.

 

 

Det er i hovedsak 3 forskjellige typer ND filter.

ND filter sirkulært:

Runde, du skrur de fast fremme på objektivet. Du får graderte filter, men det anbefales å kun bruke filter som der har jevn styrke over hele flaten. Du trenger her et filter for hvert objektiv med forskjellig diameter. Eller så må du ha overganger.

ND filter firkantet:Big stopper

Her må du ha en egen holder. Firkantede filter er mye brukt blant mer profesjonelle landskapsfotografer. Du kan stable flere filter utenpå hverandre for å oppnå ønsket effekt. Det er lett å komponere bildet først, for deretter å legge i filter i holderen etterpå.

ND-grad filter, firkantet:

Graderte filter som finnes i to utgaver. Hard kant eller med gradert overgang fra det lyse til det mørke. Det er filter for å utjevne forskjellene mellom f.eks en lys himmel og et mørkere landskap. Passer i samme holder som de andre firkantete filtrene. Kan kombineres med andre.

ND filter er sammen med polariseringsfilter de to filterne som skaper effekter som du IKKE kan gjenskape i photoshop. Vil anbefale alle som er bevist på hvordan bildene skal se ut, å gå til innkjøp av både ND og Pola filter.

Tabell for filter
Tabell for filter
(Visited 3 044 times, 1 visits today)

2 Responses

  1. Lukkertider | DinFotoSide
    | Svar

    […] For å oppnå lang nok lukkertid kan det være behov for å bruke Gråfilter. […]

  2. […] Det fine med ND-filter er at de begrenser mengden av lys som slippes inn til kamera. Det gjør at du kan få ting som beveger seg i filmen din til å bli blurry. Nå er det helt sikkert noen som tror det har rablet for meg…. vil vi ikke at alt skal være skarpt??? Svaret er NEI. Om alt skal være skarpt, ta med deg et videokamera og sett opp hastigheten på filmen under avspilling. Noe av det som gjør timelapse så magisk er krystallklare bilder der bevegelser er innhyllet i et forsiktig slør. ND-filter gjør at du kan justere deg inn til den lukkertiden du trenger for å få frem den ønskede effekten. Et variabelt ND-filter gir deg den største friheten, men et sett med 1, 2 og 3 trinn kan være å foretrekke. Her kan du lese mer om ND-filter […]

Legg inn en kommentar