Polariserings filter

with Ingen kommentarer

Kenko polaPolariseringsfilter eller polafilter. Mange navn på kanskje det mest brukte filteret innen naturfotografering. Akkurat som når du tar på deg noen gode solbriller, så kan polafilteret sørge for at verden ser mye bedre ut. Et polafilter kan gjøre fargene kraftigere, det kan fjerne uønskede reflekser og gjøre det mulig å ta bilder ned under vann overflaten. Et polafilter stenger også ute litt lys, så lukker tiden kan bli lengre.

Polafilteret er på sitt mest effektive når du har solen inn rett fra siden (90 graders vinkel) Både når du vender deg mot og fra solen vil effekten minske. Hvis du tar bilder rett mot eller med solen i ryggen vil du ha minst effekt av filteret. Effekten du får på bildene dine vil du IKKE kunne gjenskape i noe redigerings program. 

Essensielle tips:

 

Fest filteret riktig.

Ta ikke på glasset når du skrur filteret på plass. Når du vrir på filteret vil effekten øke eller minke, alt etter hvilken retning du vrir.

 

Sjekk eksponering.

Hold øye med lukker hastigheten, for polafilteret vil blokkere for litt av lyset. Ta et test bilde og sjekk histogrammet.

 

Vri på filteret.

Vri på filteret mens du ser gjennom søkeren. Da vil du se hvordan filteret påvirker himmel og refleksjoner.

  • Tatt med polariseringsfilter. Se blåfargen i himmelen
  • Tatt uten polariseringsfilter. Se himmelen i forhold til forrige bilde
  • Tatt med polariseringsfilter. Se vannet i dammen
  • Tatt uten polariseringsfilter. Se vannet i dammen

Topp tips:

 

Solens posisjon:

Ha et våkent øye med hvor lyset kommer inn fra. Effekten på polafilteret vil endres ganske drastisk hvis vinkelen lyset kommer fra endres. Det vil si at om du snur deg litt, så vil effekten øke eller avta. Tenk på det du.

 

 

Se på skyene:

Hold et øye med himmelen når du vrir på polafilteret. Sørg for at effekten blir jevn i hele bilderuten. Større vidvinkel betyr at vinkelen lyset kommer inn på siden av bilderuten er annerledes enn den er midt i bildet. Det gjør at effekten av filteret kan bli ujevn. Vær obs på det og sjekk det gjennom søker eller på skjermen på kameraet. Ved bruk av polafilter på en telelinse vil ikke dette være et problem.

 

Ikke bruk det alltid:

Prøv å begrense bruken av polafilter litt. Hvis du alltid har det festet på objektivet, så kan du risikere å bli for vant med effektene. Da kan bildene dine bli «over polarisert» (fant ikke noe bedre ord). Effekten blir veldig overdrevet uten at du ser det selv. Ta gjerne filteret av og bare hold det opp foran øyet og vri. Da vil du se effekten i forhold til «virkeligheten» enda tydeligere.

 

Hold øye med eksponeringen:

Pola filteret stjeler litt lys, så sjekk regelmessig at histogrammet ligger riktig (at det ikke er noe klipping i noen av endene.

 

Hva skal du kjøpe:

Det er to forskjellige typer. Lineær og sirkulær.

Lineære polafiltre gjør at autofokusen i moderne kameraer ikke virker.

Kjøp et sirkulært polafilter. Filteret skal skrues fast fremme på objektivet ditt, så diameteren må stemme. Har du flere objektiv med forskjellig diameter så kan det lønne seg å kjøpe overganger (step ringer). De er billigere enn et godt filter. Da vil jeg anbefale at du kjøper polafilter for 77mm diameter og step ringer som passer til dine andre objektiver. Veldig mange av de pro objektivene har en diameter på 77mm.

Til bruk på en vidvinkel kan du få kjøpt ekstra tynne filtre.

(Visited 1 003 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar