Lær å bruke kamera – Holde kamera riktig

with Ingen kommentarer
Holder i begge side av kamera, uten støtte under objektiv eller for albuer
Holder i begge side av kamera, uten støtte under objektiv eller for albuer

Her kommer noen tips som jeg kan garantere vil gjøre bildene dine bedre. Du kan klare å ta noen skarpe og fine bilder selv om du ikke holder kameraet slik som jeg vil påstå er «riktig» i dette innlegget. Som det meste annet innen foto, så finnes det ikke noen fasit.

Når du tar bilder, så er det en fordel at kameraet er stødig. Uskarpe bilder, forårsaket av at kameraet beveger seg, vil vi unngå. Det er jo alltid en mulighet å sette lukkertiden til en så kort tid at det ikke er noe problem, men da forsvinner et kreativt hjelpemiddel og bildene dine blir kjedelig. Her kommer mine tips, som gir deg bedre bilder.

  • Ingen støtte for albuer
  • Holder i begge side av kamera, uten støtte under objektiv eller for albuer
  • En positur som er mer utbredt med live view. Gir NULL støtte for kamera
  • God støtte for venstre armen som holder et godt grep under objektivet. Vanskeligere å få god støtte når en tar bilder i portrett format.
  • Sitter du på huk på denne måten får du ikke tilstrekkelig støtte for kamera
  • Ikke støtt albuen på kneet, men trekk den tilbake på låret. Mer kjøtt = mer stabilt
  • Når du ligger plasserer du begge albuene godt i bakken og støtter kamera mot hodet.

Feil 1: Dette er en måte som jeg støtt og stadig blir brukt av folk som tar bilder. Du har her INGEN støtte for kameraet. Bare flaks og veldig korte lukkertider kan gjøre bildene dine skarp.

 

Feil 2: Hvem har vel ikke sett noen som står slik når de skal ta bilde? Dette er en positur som er blitt mer utbredt i takt med at live view er kommet på flere kameramodeller. Fortsatt den vanligste måten å holde et kompaktkamera på. Legger du til litt sollys, så er det komplett. Da ser du ikke hva du tar uskarpe bilder av heller. Jeg må innrømme at jeg har litt problemer med å finne en stødig og god måte å holde kameraet på når du må se på skjermen. Jeg vil anbefale deg å bruke søkeren, siden du da også støtter kamera med hodet. Er kameraet montert på stativ, så er det ikke lenger et problem å holde kameraet rolig, og den eneste gangen jeg bruker skjermen i stedet for søkeren.

 

Riktig 1: Her får kamera og objektiv god støtte. Armene er tettere inntil kroppen. Venstre armen min ligger imot brystkassen. Høyre armen er litt mer ut fra kroppen, men min mening er at armenes posisjon bør ikke føles unaturlig. Da blir det vanskeligere å konsentrere seg om det du ser gjennom søkeren, og det resulterer som regel i dårligere bilder. Det som ikke viser, på mine glimrende illustrasjonsfoto, er fot stillingen. Jeg står litt bredbent med omtrent samme avstand mellom beina, som skulderbredden. Det er viktig å tenke stabilitet, fra det du plasserer skosålen på, helt til fingeren som presser ned utløseren. Er det noe du kan støtte deg til, så bruk det! Målet er vel at du skal finne deg en måte å stå på som gir deg mest mulig stabilitet, uten at du føler deg ukomfortabel.

 

Det som også kan hjelpe er et litt tyngre kamera. Kroppen vår er skrudd sammen på en sånn måte at for å motvirke bevegelse så er det en fordel med litt masse som må flyttes.

 

 

Til nå har jeg bare tatt bilder i landskaps format. Utfordringene blir de samme, men likevel litt annerledes om du snur kameraet for å ta bilder i portrett format.

 

 

Feil 3: Nok engang peker albuene vekk fra kroppen. Lett for at dette skjer ubevisst når høyre armen må komme inn fra en annen vinkel for å komme til knappene på kameraet. Et så tåpelig ansiktsuttrykk hjelper heller ikke på bildekvaliteten.

 

Måten kameraet er utformet på gjør at når du tar bilder i portrett format er det umulig å få støtte fra begge armer.

 

Riktig 2: Gjør det beste ut av det. Sørg for god beinstilling, og legg venstre armen inntil kroppen. Et annet godt tips er å kjøpe et batterigrep til kameraet ditt. Det gjør at du kan holde kameraet på samme måte som når du tar bilder i landskaps format. Originale batterigrep kan være ganske dyre, men til Canon og Nikon finnes det flere varianter fra andre leverandører som gjør jobben like godt.

 

Øv på dette. Om du tenker over hvordan du står når du tar bilder, så vil bildene bli bedre. Etter en stund så vil du helt automatisk finne den måten å stå på som gir deg best støtte i enhver situasjon.

 

 

Nå har jeg bare snakket om å fotografere stående. Det hender at du bøyer deg ned, kneler eller ligger og tar bilder.

Bøyer deg ned: Dette er noe som gjør det vanskelig å holde kameraet stabilt. Kan du knele og oppnå samme vinkel? Da gjør du heller det.

Kneler: Når du går ned på et kne er det mange som hviler albuen på kneet. Det er ustabilt. Prøv å trekke albuen litt tilbake, slik at den hviler på den mer kjøttfulle delen av låret. Det gir en mye bedre stabilitet.

Ligger: Sørg for å ha begge albuene godt plantet i bakken.

 

Bruk et sekund til å tenke over hvordan du står neste gang du tar bilder. Bare det at du tenker at du må stå stødig gjør at du bedrer teknikken din. Tenk på det du.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar