Elements vs RawTherapee

with Ingen kommentarer

Raw Therapee Logo2I dag vil jeg ta for meg RawTherapee og gjøre et forsøk på å vise deg forskjellene til Elements. På enkelte områder er RawTherapee et bedre alternativ enn Elements, men det er kun for konvertering og justering av Raw filer.

Rawtherapee ligner mer på Photoshop Lightroom enn på Elements og gir deg veldig mange gode alternativer for justering direkte i raw filene. Fargejustering er et av feltene der også Rawtherapee er mye bedre enn Elements.

Jeg må også nevne at en ny versjonen av Raw Therapee ble nettopp sluppet. rawTherapee screenshot 1

Rawtherapee justerer lysstyrken automatisk, mens Elements bruker kameraets eksponering. Dette er en funksjon jeg ikke klarer å like. Kan muligens spare deg for litt tid om du konsekvent feil eksponerer bildene litt, men min mening er at jeg vet bedre enn programmet hvordan mitt bilde skal se ut.

Rawtherapee har også en funksjon som lar deg sette bildene du har redigert i en konverteringskø. Da kan programmet gjøre denne oppgaven når du er ferdig med redigeringen og dermed frigjøres endel prosessorkraft for bruk til redigering.

I Rawtherapee gjør du alle justeringer fra paneler på høyre siden, ganske likt som i Lightroom.

rawTherapee screenshot 3

Fargejustering

Rawtherapee er mye bedre enn Elements for å gjøre fargejusteringer. Automatikken gir deg som regel et veldig bra resultat, og det er lett å finjustere i etterkant. Auto funksjonen i Elements har en tendens til å gi deg litt flate og overeksponerte bilder.

Rawtherapee har også 37 forskjellige hvitbalanser du kan velge mellom.

Sort-hvitt

Rawtherapee lar deg også konvertere til sort-hvitt direkte fra raw filer. Denne muligheten vil i teorien gi deg større dynamikk i sort-hvitt bildene.

RAW filer

Rawtherapee er laget for formålet, så jeg trenger vel ikke å skrive mer.

Objektiv feil

Rawtherapee gir deg muligheten til å justere objektiv feil, og kromatisk aberrasjon (fargete kanter der det er stor kontrast) blir automatisk rettet. Objektivprofilene som er tilgjengelig i Lightroom og Photoshop CC kan også brukes i Rawtherapee. Dette er en funksjon som mangler i Elements.

rawTherapee screenshot 2

Organisering

Rawtherapee er et program kun for behandling og konvertering av raw filer. Programmet kan riktignok vise alle filene som ligger i en mappe og utføre justeringer på flere filer om gangen.

Brukervennlighet

De mange mulighetene i Rawtherapee gjør det mindre oversiktlig enn Elements. Elements jobber også raskere enn Rawtherapee, slik at opplevelsen blir bedre. I Rawtherapee må du gjerne vente litt før du ser effekten av en justering i bildet, og det gjør små justeringer litt vanskeligere. Kanskje det bare er en vanesak?

Valget

Om du er på jakt etter et program KUN for konvertering av raw filer (som gjør akkurat det fantastisk godt), vil RawTherapee gi deg det du er på jakt etter og vel så det. Ønsker du i tillegg god orden i bildesamlingen din, så er muligens Elements valget for deg.

Her finner du resten av innleggene i denne serien:

Elements VS Gratis

Elements VS XnViewmp

Elements VS Gimp

Elements VS Resten (Konklusjon)

(Visited 110 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar