Ta bilder i motlys

with 3 kommentarer

Motlys - 004Har du noen gang lurt på hvordan du kan få tatt spennende bilder i motlys? Du har helt sikkert lest mange steder at du bør ta bildene med solen i ryggen…. så unngår du reflekser i glass og motivet ditt vil bli godt opplyst. Kan ikke nekte for at det er to gode argumenter for å sørge for at du har solen i ryggen. Men det som er greit med foto og «reglene» for å få bra bilder, er at de virkelig gode bildene blir ofte tatt når en eller flere av «reglene» blir brutt. Så hvis du føler deg litt rebelsk idag, så leser du ferdig dette innlegget.

Hvilke motiver blir bra med bak belysning?

Det er ikke alle motiver som gjør seg med bak belysning, og det er heller ikke sikkert at det vil passe inn i enhver situasjon. Noen eksempler er: Portretter, fugler, dyr, planter og blomster.

 

Hvilken lyskilde kan jeg bruke?

Hvilken som helst lyskilde kan brukes for å lage bak belysning, men sterkere lyskilde gir selvfølgelig sterkere effekt. Plasseringen av lyskilden har mye mer å si for resultatet enn typen. Solen er glimrende, men midt på dagen vil den være så høyt på himmelen at selv om du tar bildet mot solen, så vil motivet ditt i hovedsak være topp belyst.

 

Hva oppnår vi med bak belysning?

Ved å plassere lyskilden bak motivet vil alle detaljer i kanten av motivet tre kraftigere fram. Alt som er halvveis gjennomsiktig vil få et lyst skjær.

 

Hva må jeg passe på?

Om et bilde med bak belyst motiv blir bra eller dårlig er i hovedsak avhengig av en ting.


Korrekt eksponering!


 

Om du behersker å få en riktig eksponering, så vil du nesten være garantert at bildet blir bra.

 

SilhuettHva må jeg gjøre annerledes?

Vanligvis bruker du gjerne en evaluerende lysmåling i kamera. Om du bruker denne lysmålingen når du tar bilder mot lyskilden vil du få undereksponerte bilder, og motivet ditt står mer som en silhuett mot lyset. Ved bak belyste motiver er det bare spot måling eller til nød senter vektet lysmåling som gjelder. Da vil kamera bare ta hensyn til lyset på motivet ditt, og eksponeringen blir riktig.

(Visited 451 times, 1 visits today)

3 Responses

 1. Helge
  | Svar

  Hvorfor ikke bruke eksponerings kompensasjon og overeksponere motivet? Det kan ofte være vel så effektivt.

  • Mikael
   | Svar

   Spotmåling blir brukt for å være sikker på at motivet blir korrekt eksponert på det første bildet man tar. Da starter man med et mest mulig korrekt utgangspunkt. Så kan man se det an, og gjerne bruke eksponeringskompensasjon på neste bilde for å «krydre til etter smak», hvis det er behov for det.

  • Kim
   | Svar

   Jeg velger her å foreslå spotmåling av samme grunn som Mikael. Eksponeringskompensasjon er et viktig verktøy som jeg bruker på nesten alle mine bilder. De halvautomatiske programmene blir da enda mer tilpasset til det JEG ønsker og ikke det som kamera vil.

Legg inn en kommentar