10 for Landskap

with Ingen kommentarer

Copyright som vannmerke

Jeg kommer til å ta for meg 10 «regler» for landskaps fotografering….. og fortelle når det er OK å bryte reglene. Det som er viktig å huske, er at for å vite når du skal bryte reglene, så må du kunne reglene.

Regel 1, ISO:

For å unngå støy og korn i bildene, så bør ISO verdien stå på standard innstilling. På de aller fleste nyere kameraer er det ISO 100. På litt eldre modeller kan det være ISO 200. Lav ISO og liten blender åpning fører som regel til relativt lange lukkertider. Da må du bruke stativ. (se regel 2)

Bryt regel 1, ISO:

I dårlig vær, med litt regn i luften, kan det å bruke en høyere ISO gjøre at du lettere får frem stemningen i bildet. Ikke vær redd for å gå mot maks ISO på kameraet ditt. Sort hvitt bilder kan ofte få den siste lille prikken over i’en, hvis du får litt ISO støy i bildet.

 

Regel 2, Stativ:

For å få helt skarpe landskapsbilder, er det ikke noen vei utenom. Bruk også fjernkontroll og speil låsen på kameraet. En annen fordel med å bruke stativ, er at du blir tvunget til å bruke mer tid på å ta hvert bilde.

Bryt regel 2, Stativ:

Lag abstrakte bilder. Ved å bevege kameraet mens du tar bildet så får bildet en bevegelses uskarphet. Hvis du beveger kameraet langs de store linjene i bildet, så vil du få best effekt.

 

Regel 3, Blender åpning:

Bruk en liten blender åpning (høyt f/ tall). Husk at du ikke bruker den minste blender åpningen som objektivet tillater. Rundt f/16 er et godt utgangspunkt. Da vil du kunne få bortimot hele bildet skarpt.

Bryt regel 3, Blender åpning:

Bruk en stor blender åpning for å fremheve et element i bildet. Som regel blir det brukt på noe i forgrunnen. Her er det ikke alltid at største blender åpning virker best, da vil gjerne bakgrunnen være helt ugjenkjennelig. Prøv deg på noe i området f/4 – f/5,6.

 

Regel 4, Det gyldne snitt:Det Gyldne Snitt

La horisonten gå langs en av linjene. 1/3 fra bunnen hvis du har en spennende himmel, 1/3 fra toppen hvis det er land som er mest interessant. Videre så bør du prøve å få andre elementer til å treffe i krysningspunktene.

Bryt regel 4, Det gyldne snitt:

Ta et symmetrisk bilde. Da er det viktig at det virkelig er symmetri i motivet og det kan være en fordel om sideforholdet i bildet er 1:1.

Eller…

Gjør det helt ekstremt. Legg horisonten rett over bunn eller rett under toppen av bildet. Da vil du virkelig fremheve det som får mest plass i bildet.

 

Regel 5, Forgrunn:

I landskaps bilder er det viktig å få et element i forgrunnen. Det bør være noe som gjør at øynene blir ledet inn i bildet og det gir en følelse størrelser. En mur, vei eller sti vil også virke som linjer som leder øynene inn i bildet.

Bryt regel 5, Forgrunn:

Et stort tomt område i forgrunnen vil understreke at ting er langt unna. Viktig at det da ikke er noe som stjeler oppmerksomheten.

 

Regel 6, Vidvinkel:

Et vidvinkel objektiv er det naturlige valget når du skal ta landskaps bilder. På et full frame kamera er alt under 50mm regnet som vidvinkel. På et kamera med APS-C sensor tilsvarer det ca 35mm. Ved å bruke et objektiv med brennvidde mellom 10-25mm får du veldig mye med i bildet og det er lettere å få en stor dybdeskarphet.

Bryt regel 6, Vidvinkel:

For å fremheve detaljer som ligger et godt stykke unna, bruk en tele linse. Perspektivet blir også annerledes. Ting blir presset sammen og repeterende former blir fremhevet.

 

Regel 7, Den gyldne timen:

Den første timen etter soloppgang og den siste timen før solnedgang gir best lys for landskaps fotografering. Den lave solen gjør at skyggene blir lengre og ikke så mørke som de er midt på dagen. Ved å ta bilder like etter soloppgang vil du gjerne også få morgentåke som en ekstra bonus.

Bryt regel 7, Den gyldne timen:

Enkelte scener gjør seg faktisk bedre midt på dagen eller på natten. Kyst landskap kan virkelig gjøre seg om du har skarp sol og helt blå himmel. Andre landskap får det lille ekstra om bildet blir tatt på natten.

 

Regel 8, Fokusering:

For å få mest ut av dybdeskarpheten, så skal du fokusere ca 1/3 inn i bildet. Dette er en tommelfinger regel som vil gi deg ganske bra treffprosent. De som ønsker det kan finne tabeller på internett som gir deg nøyaktige tall for fokusering. Det kan være lettere å se om fokus er riktig hvis du bruker skjermen på kameraet ditt.

Bryt regel 8, Fokusering:

Om det er noe som er veldig viktig for bildet ditt, så vil du kanskje ønske at dette er virkelig skarpt. Da må du fokusere på dette. Noe annet er om landskapet bare skal sette motivet ditt i en sammenheng. Fokuser da på motivet og la landskapet være litt blurry.

 

Regel 9, Eksponering:

Balanser eksponeringen din. Øynene våre klarer å se et mye større omfang av mørkt og lyst enn det kameraet klarer å registrere. I landskap så er som regel himmelen så lys at du vil få problemer med å få detaljer både i himmel og skygger. Da kan du enten bruke gradert ND filter eller ta flere forskjellige eksponeringer som du legger sammen i et bilderedigeringsprogram senere.

Bryt regel 9, Eksponering:

Ved å eksponere for himmelen, så vil du sitte igjen med silhuetter og det er jo litt kult. Hvis derimot himmelen er kjedelig (overskyet med lite detaljer) så kan du eksponere for land.

 

Regel 10, Fargekontroll:

I de fleste landskap vil det finnes mye grønt og blått. Det kan være ønskelig å forsterke disse fargene. Kameraet ditt har forskjellige oppsett for fargekontroll. På Canon heter det «Picture Styles» og Nikon kaller det «Picture control settings». Her kan du velge landskap, eller sette dine egne valg. Disse oppsettene påvirker KUN fargene i bildet, så alle andre innstillinger har du fortsatt full kontroll over.

Bryt regel 10, Fargekontroll:

Dette er vel egentlig ikke et brudd på regelen, men likevel. Se på scenen du skal fotografere. Er det andre farger som dominerer? Høstlandskap har gjerne mye rødt og gult…. Kanskje disse fargene skulle fått seg en boost….

 

Ikke sitt her å les…. Kom deg ut å ta bilder…..

 

Snakkes

 

(Visited 948 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar