Hvordan bruke monopod

with Ingen kommentarer

Kan det være så vanskelig? tenker du sikkert nå. Akkurat det samme tenkte jeg da jeg handlet min første monopod. Sett fast kamera, trekk ut benet og ta bilder! Det var ihvertfall tanken. For alt i verden… det virker jo det… hjelper gjerne ikke så mye, men litt. Selv dere som nå tenker at dette blir litt vel basic, ta dere tid til å lese gjennom hele innlegget mitt. Tror at alle og enhver får seg en liten tankevekker. Det er noen teknikker som er verd å øve inn som gjør nytteverdien i en monopod så mye større.

Før jeg begynner å fortelle hvordan en monopod bør brukes, skal jeg fortelle deg hvorfor jeg mener at monopod bør brukes. Det er en situasjon som jeg virkelig savnet en monopod. Vi var på sightseeing på Chios, og bestemte oss for å ta en liten avstikker til Caves of Olympi. Hadde ikke så veldig store forhåpninger til dette hullet i bakken men bilder skulle vi få tatt. I disse hulene var det selvfølgelig begrensninger på bruk av blits. At jeg ikke hadde en monopod tilgjengelig da, har irritert meg siden.

 

  • Monopod er låst både ved begge beina og venstre hånd mens kamera hviler mot øyet.

 

Monopod bør du bruke når det er litt for mørkt til å ta bilder håndholdt, eller når du ønsker å avlaste kroppen din for vekten av kamera og en STOR tele. Det er rett og slett et hjelpemiddel for å ta skarpere bilder. Her kan du lese andre tips for å få skarpere bilder.

Fordeler med monopod

  • Lettere å bære med seg enn en tripod
  • Raskere å sette opp
  • Kan brukes på plasser der det er umulig å sette opp en tripod
  • Mere fleksibel for enkelte kamerabevegelser

Ulemper med monopod

  • Gir ikke like mye støtte som en tripod
  • Vanskeligere å bruke enn en tripod

Monopod ForanAlternativ 1:

Her stiller du deg som om du hadde satt opp en tripod. Beina dine og monopoden blir til sammen en tripod. Monopoden skal stå slik at den har en liten vinkel mot deg. Står monopoden vannrett, så har du ingen støtte. Sørg for å få armene tett inntil kroppen og legg litt vekt på monopoden. Med venstre hånd kan du ta tak rett under kamera og presse forsiktig i lengderetningen av monopoden.

Den røde prikken på bildet er foten på monopoden. Denne metoden gir deg minst stabilitet.

 

Monopod BakAltenativ 2:

Her plasserer du foten på monopoden litt bak din venstre fot og lar den gå opp mellom beina. Du har her en liten bøy i beina og lar monopoden hvile langs innsiden av venstre lår. Dette er en god måte og gir deg mye mer stabilitet enn alternativ 1. Ulempen er at det kan være litt vanskelig å få det til, men det krever bare litt øvelse. Det som er viktig er at du justerer føttene på en slik måte at det føles naturlig å stå.

 

Monopod Høyre fotAlternativ 3:

Det siste alternativet jeg kommer med er som følger:

Plasser venstre fot litt foran den høyre. Sett monopoden inntil høyre fot og ha hoved tyngden på venstre fot. Her skal du også hvile monopoden mot venstre lår og plassere venstre hånd rett under kamera. Press forsiktig ned og mot venstre. Du vil da «låse» monopoden fast og ha en veldig stabil støtte for kameraet.

Som ved alternativ 2 så krever denne også litt øvelse før den sitter og føles naturlig.

For deg som fortsatt ikke ønsker å bruke monopod så kan du lese dette innlegget om å holde kameraet riktig.

(Visited 155 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar