Elements vs Gimp

with Ingen kommentarer

gimp_logoI dag vil jeg ta for meg Gimp og gjøre et forsøk på å vise deg forskjellene til Elements. På enkelte områder er Gimp et bedre alternativ enn Elements, men andre funksjoner er totalt fraværende i Gimp.

 

Gimp ligner mer på Photoshop CC enn på Elements og gir deg veldig mange gode alternativer for bilderedigering. Fargejustering er et av feltene der Gimp, grunnet mange alternativer, er mye bedre enn Elements.

I Gimp kan bruker vinduet tilpasses slik at du har lett tilgang til ikoner for de verktøyene du bruker ofte. En annen god funksjon er noe som kalles «single windows mode» som splitter opp skrivebordet til frittstående vinduer. Om du da har 2 skjermer kan du bruke hele den ene skjermen for bildet, mens alle verktøyene ligger på den andre. I Elements er du tvunget til å bla i menyer for å finne mange av verktøyene.

Både Gimp og Elements gir deg muligheten til å jobbe i flere lag. Det gjør at de enkelte justeringene kan justeres mye mer presist enn om de blir gjort direkte i bildet. I Gimp kan du i tillegg jobbe i alfakanaler, som gjør at du kan styre effektene til ensartede områder.

Gimp har også noe de kaller bane verktøy som gjør det mulig å lage ekstremt presise markeringer.

Gimp lar deg også klone i perspektiv, noe som ikke er mulig i dagens utgave av Elements.

Fargejustering Gimp er mye bedre enn Elements for å gjøre fargejusteringer. I elemnts justerer du bare lys, mens Gimp lar deg gjøre endringer i lys, intensitet og temperatur ved hjelp av kurver.GIMP screenshot 1

Sort-hvitt Gimp er bedre enn Elements til å gjøre bilder om til sort-hvitt. Begge programmer lar deg justere blå, grønne og røde fargekanaler. Når du justerer en av kanalene vil lysstyrken endres i bildet, slik at du tvinger frem endring i alle tre kanalene. I Elements blir dette en runddans med prøving, feiling og justering. Gimp lar deg velge å beholde lysstyrke, slik at justeringene som er nødvendig for å beholde lysstyrken i bildet blir gjort automatisk.

Gimp Screenshot 2

RAW filer Støtte for raw filer er fullstendig fraværende i Gimp, mens Elements takler det fint. Knipser du raw, så må du først innom et annet program som konverterer raw filene dine.

 

Organisering

Nok en funksjon som mangler i Gimp.Gimp Screenshot 3

Brukervennlighet

Selv om du selv kan tilpasse grensesnittet i Gimp, må jeg innrømme at det er lettere å finne frem i Elements. Noe av grunnen er den enorme mengden av muligheter du har i Gimp, som gjør at det må brukes jevnlig og ofte for at det skal være lett å finne det du trenger. Elements jobber også raskere enn Gimp. Det gjør at flyten i redigeringen, og dermed total opplevelsen, blir bedre.

 

Valget

Om du er på jakt etter et program KUN for redigering av bilder, vil Gimp være et veldig godt (kanskje bedre) valg enn Elements. Dersom du tar bilder i raw format bør du likevel styre unna Gimp.

 

Her finner du resten av innleggene i denne serien:

Elements VS Gratis

Elements VS XnViewmp

Elements VS RawTherapee

Elements VS Resten (Konklusjon)

 

(Visited 88 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar