Huskeregler for Manuell foto

with Ingen kommentarer

Tenkte at det kunne være greit å komme med noen små tips til deg som nå har fått lyst til å ta bilder med manuelle innstillinger.

Det er tross alt ikke noe verre å ta bilder med manuelle innstillinger enn på et annet bilde program. Alt som kreves er litt øvelse og et bevist forhold til blender og lukker.

Lær deg hvordan du stiller blender og lukker i det manuelle programmet. Endel kameraer har 2 hjul for justering, mens på andre kameraer har du bare 1 hjul. Da må du holde en knapp inne mens du vrir på hjulet for å justere lukker eller blender.

Hvordan det henger sammen på akkurat ditt kamera, må du finne ut selv, men send meg en melding om du står helt fast, så kan jeg løse ditt problem.

 

Diopter

Diopteret

Denne lille knotten på siden av søkeren er meget viktig! Faktisk så viktig at jeg nevner den først!

Her justerer du for synet ditt, og meningen er at all info som du ser gjennom søkeren skal være 100% skarpt. Du justerer den inn ved å se mot en lys bakgrunn og vri mot pluss eller minus til alle punkter i søkeren er helt skarp

Om du bommer her så vil du kompensere med fokus når du tar bilder, og da vil det DU opplever som skarpt ikke være skarpt på bildebrikken. Resultatet er masse bilder som ikke er i fokus (som alle bildene som jeg ikke tok selv i min datters dåp!). Gjør det til en vane å justere diopteret hver gang du overtar et kamera fra noen andre.

Objektivet

Ut fra min erfaring, så vil jeg anbefale å begynne med manuell fotografering med optikk som har fast brennvidde. Den eneste grunnen jeg har for å anbefale det, er at du da blir tvunget til å jobbe mer for bildene og at den eneste ringen på objektivet er for fokus.

Hvilken brennvidde du vil bruke velger du helt selv. Her vil du nok se at motivene endrer seg med brennvidden. Altså…. det du føler for å ta bilde av endrer seg etter hvilket objektiv du velger.

 

LysmålerLysforhold

Dager og steder med en jevn belysning er å foretrekke til å begynne med. om det hele tiden veksler mellom mørke skygger eller sterk sol, så kommer du til å skru deg gal på lukkertiden. Og helt ærlig så handler ikke manuell fotografering om å være innom flest mulig forskjellige lukkertider i løpet av en photoshoot.

Ved jevne lysforhold holder det kanskje å justere opp eller ned 1-3 hakk for å fin tune eksponeringen. Det er det som er kos.

 

Motiv

Når du starter å bruke manuelle innstillinger er motiver som gir deg god tid til justeringer å foretrekke. Ta bilder av noe som står i ro. Ta deg god tid for hvert bilde og sjekk skjermen ofte.

 

Min Workflow

 • Hvitbalanse
  • Ved vanskelige lysforhold (solnedgang, eller dominerende farger i bildet) justerer jeg hvitbalansen manuelt, vanligvis står den på AUTO.
 • Blender
  • Hvor mye vil jeg ha skarpt? Justerer til det jeg TROR er best for motivet
  • Om jeg er usikker på hva som vil gjøre seg best tar jeg flere bilder med forskjellig blenderåpning
 • Lukkertid
  • Justerer slik at lysmåleren står på 0
  • Etterjusterer mot pluss eller minus om motivet bør over- eller under- eksponeres
 • ISO
  • Om valgt blender og lukker gir meg blurry bilder, så justerer jeg opp ISO, ellers lar jeg den stå på 100 eller 200
 • Fokus
  • Siste jeg gjør før jeg trykker på utløseren er å finjustere fokus
  • Anbefaler å ta mer enn 1 bilde og da legge fokus litt foran og bak der du først ville ha fokus.
 • SHOOT
  • Trenger eg forklare denne???
  • Nå kan du finne et nytt motiv og starte fra toppen igjen

 

(Visited 300 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar