Fotografens fire nivåer

with Ingen kommentarer

Alle som fotograferer er på et av fire nivåer. En beinhard påstand, men skal forklare nærmere. Dette er ikke et forsøk på å putte folk i en bås som det er umulig å komme ut fra… Det er bare en måte å forklare nivået du befinner deg på som fotograf. Det handler ikke om utstyr. Det handler ikke om fotoglede…. Tror det er noe mentalt. Hvis du virkelig ønsker å bli god innenfor et område, så handler det om trening. Det er selvfølgelig noen som har en medfødt evne, mens de fleste av oss må bare jobbe for å bli bedre..

Nivå 1, nybegynneren:

Nybegynneren lærer stadig noe nytt. All kunnskap innen foto er nytt for deg. Du lærer stadig noe om innstillinger på kameraet og komposisjon. Gyldne spiraler, gyldne snitt og andre regler fascinerer deg. Nå som du mestrer flere og flere teknikker, kommer du hjem med bra bilder hver eneste gang du har vært ute og tatt bilder. Du klarer å ta bilder av det du ser. Folk rundt deg kommer med kommentarer til bildene dine. ”Fint bilde, du må ha et bra kamera” En sånn ”godt-kamera-tar-bra-bilder” kommentar, er vel egentlig en fornærmelse…. Etter en stund har du opparbeidet deg en brukbar bildesamling. Så oppdager du at bildene dine begynner å gjenta seg selv. Det er ingen nye kreative elementer eller nye ideer. Gratulerer Du har nå kommet til nivå 2.

Nivå 2, I sumpen.

Du sitter fast i den samme tankegangen som du har vært i en god stund. Du mangler kreativitet og lysten til å ta bilder blekner. De bildene du tar er kun for å dokumentere hendelser, ikke kreative motiver og vinklinger. Veldig mange blir stående lenge i sumpen. De synker nedi og blir værende her for alltid. Dette er det verste stadiet innen fotografering. Mange vil gi opp på dette nivået, men de som kjemper videre vil kunne få oppleve et gjennombrudd til nivå 3. Det du trenger er mye kreativitet, fantasi og evnen til å utfordre deg selv hele tiden. En dag vil du våkne opp og se ting annerledes…. Du er kommet deg opp fra sumpen, og kommet til himmelen.

Nivå 3, Himmelen.

Du har vært en nybegynner der alt var spennende. Du har vært i sumpen der alt var rævva. Du er nå i himmelen, og over alt der du går ser du nå motiver. Et nytt fantastisk bilde avdekkes rundt ethvert hjørne. Det er ikke noe tvil lengre, du er en virkelig flink fotograf. Du har kontroll på det tekniske og ser kreative vinkler i ordinære motiver. Er det noe mer etter dette?? Jo da, det er nok et nivå til…

Nivå 4, Udefinert

Du er nå kommet på et nivå der du plutselig innser at du enda har mye å lære…. Enhver god fotograf vet at uten utvikling, så er det bare forfall. Det må hele tiden være en utvikling i bildene, ellers er du tilbake på nivå 2…..

Håper disse ordene setter tankene i sving. Kanskje du får deg en liten oppmuntring?

(Visited 25 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar