Hvordan få horisonten i vater

with Ingen kommentarer
Helidekk i vater
Helidekk i vater

Når du leser om fotografering, eller går på et fotokurs, så blir det nok helt sikkert nevnt noen ganger at horisonten må være i vater. Jeg kom til å tenke på en ting….. Alle sier jo at horisonten skal være i vater….. Er det noen som forteller hvordan du kan sørge for å få horisonten i vater FØR du tar bildet? Jeg kommer ikke på noen eksempler…. Det letteste for meg ville jo være å bare si at «Såpass må du klare selv», men sånn er jo ikke jeg. I løpet av dette innlegget vil du få noen konkrete tips til hva du kan hjelpe deg med for å få horisonten i vater.

Jevn horisont

Helidekk ikke i vater
Helidekk ikke i vater

I denne typen bilder som dette helidekk bildet (Ja, begge er akkurat samme bildet) så ser du ganske tydelig hvor horisonten er. Du ser også hvor «feil» det bildet som ikke er i vater virker å være. Dette er kun på grunn av en ubalanse i komposisjonen. En annen ting du skal være klar over, er at horisonten i et bilde ikke nødvendigvis er den virkelige horisonten. Bildet mitt er fra en flytende platform som bevegde seg ganske mye i bølgene. For å få solen plassert akkurat der var det kun snakk om å time det i forhold til bølgene.

Men tilbake til hovedsaken. Når horisonten er så markant og flat som i mitt eksempel, så har du et glimrende verktøy i søkeren i kamera.

Canon550D_viewfinderLa horisonten flukte med to av fokus punktene, og problemet med en horisont som ikke er i vater er løst. Bare husk å ikke bruke de midterste punktene. Da vil horisonten komme midt i bildet, og det blir jo også feil.

Mange av dagens speilrefleks kameraer lar deg også legge på hjelpelinjer på skjermen. Disse gjør samme nytten som fokuspunktene.

 

Ujevn horisont

Når vi har en ujevn horisont, så kan vi ikke bruke trikset med fokuspunktene. Da er gode råd dyre!

Vater for blitssko
Vater for blitssko

I dette tilfellet så må vi ty til ekstern hjelp. Om du bruker stativ, så er det noen stativer som har innebygd

vater i hodet. Hvis stativet ditt ikke har det, så er et billig hjelpemiddel som virkelig gjør nytten: Vater for blitssko! Koster 150-200kr, er liten og lett. Kjøp en sånn og ha den liggende i sekken når du skal på tur.

Mange kamera kommer også med muligheten for å legge på en elektronisk vater på skjermen.

Andre tilfeller

I noen få tilfeller så har du gjerne elementer i bildet som gjør at det blir «feil» med en horisont som er i vater. Det har jeg prøvd å vise i mine to siste eksempelbilder. Disse er også samme bilde som jeg har gjort akkurat den samme bildebehandlingen på, den eneste forskjellen er hva jeg har lagt i vater. Personlig så liker jeg best bildet der benken er i vater.

Horisonten i vater
Horisonten i vater
Benken i vater
Benken i vater

Til slutt vil jeg bare si at du sparer veldig mye tid på å bruke noen ekstra sekunder før du tar bildet…. Du slipper å rette alle bildene dine i redigeringsprogrammet etterpå!

(Visited 119 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar