Enkel guide til objektiver

with Ingen kommentarer

Betegnelsene på objektivene er mange. Det er utrolig hvor mye informasjon som blir oppgitt bare ved hjelp av to tre bokstaver. Det som gjør det hele enda mer forvirrende er at for hver produsent, så har du et nytt sett med betegnelser. Det som i begynnelsen er lett å gjøre, når du skal kjøpe deg et objektiv, er at du kun ser på brennvidde og pris. Jeg kan ikke nekte for at det er to veldig viktige faktorer, men hvis du ikke vet hva betegnelsene betyr, så vet du heller ikke om det er noen sammenlignbare objektiver til salgs…. Skal prøve å komme med en oppklaring til noen av begrepene.

Enkel guide til objektiverBilde stabilisering: Motvirker rystelser i kameraet. Gjør at små rystelser elimineres og bildet blir skarpt. De fleste kamera produsentene legger dette til objektivet, men f.eks Sony har valgt å legge stabiliseringen på bildebrikken i kamerahuset.

Stillegående fokusmotor: Dette er en raskere, mer presis og stillegående fokusmotor. Nikon kaller det for Silent Wave Motor, Canon kaller den Ultra Sonic Motor. I et objektiv som skal brukes til for eksempel sports foto eller andre raske motiver, så er dette en veldig viktig komponent.

Pro serie: Noen merker har objektiver som er laget spesielt med tanke på profesjonelle fotografer. Det gjenspeiles i byggekvaliteten, værtetting, optisk kvalitet i glasset og ikke minst i prisen. Canon har i tillegg til en L og så en rød ring helt fremst på objektivet. Nikon har ikke noen bokstavkode, men har som oftest en gullring helt fremme.

Low Dispersion Glass: Reduserer kromatisk aberrasjon. Kromatisk aberrasjon er et fenomen som skaper en merkelig utseende lys linje rundt de harde kantene på objekter i et bilde. I bilder tatt med billige objektiver vil du se det ganske klart om du zoomer inn på bildene til kantene av objekter i bildet.

Fullformat: Bildesensor som er samme størrelse som en rute med 35mm film. Har du fullformat bildebrikke, så vil brennvidden (f.eks:70-200mm) være «riktig».

Crop format: Dette er bildebrikker som er mindre enn fullformat. Her må brennvidden multipliseres med en faktor for å finn tilsvarende på fullformat. APS-H: 1,3; APS-C (for Nikon DX, Pentax og Sony): 1,5; APS-C (for Canon): 1,6

(Visited 97 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar