Landskapsbilder – Generelle tips

with Ingen kommentarer

Velkommen til det første av innleggene i serien min om landskapsfotografering. Jeg vil begynne med å gå gjennom noen enkle «regler» slik at utgangspunktet blir bra og du ikke ender opp med hundrevis av bomskudd før du får fanget ditt første virkelige blinkskudd. Kan vel si som Ingrid Espelid: «Å so har me juksa litt»

Landskaps bilder er en takknemlig oppgave å ta fatt på for å lære om kamerainnstillinger og komposisjon. Du har som regel veldig god tid når du skal ta bilder, og da får du prøve flere innstillinger på samme motiv.

Vanligvis når noen sier at de liker å ta landskaps bilder tenker du gjerne (som meg) at det er snakk om natur bilder med store åpne områder, med fjell eller sjø. Bilder av en nydelig utsikt. Men det er ingen regler som sier at du må langt ut i skogen eller til fjells for å ta nydelige bilder. «Urban Landscape» er et begrep som vokser seg større og større. Det beskriver landskapsbilder der bygninger er hovedfokus.

Ok, Nok om det. La oss komme igang med «reglene»

Landskap - 004VÆR

Alt vær er fotovær! Selv om landskapsbilder veldig ofte inkluderer solen, så er det ikke noe i veien for å ta bilder i annet vær. Det handler bare om å utnytte det været du har til rådighet.

Grått og overskyet: Skyene fungerer som en gigantisk soft boks, slik at lyset blir jevnt og det ikke er noen kraftige skyggepartier. Ikke ta med for mye av himmelen i bilder tatt i gråvær.

Regn: Naturen blir enda mer frisk og grønn etter en regnskyll og refleksene i vannet kan tilføre flotte effekter i bildet ditt. Men min første tanke er å ta landskaps bilder i byen eller i litt forfalne og triste områder. Regnet vil reflektere masse lys i bybildet og i de forfalne områdene vil regnet gjøre stemningen mer «riktig»

 

TID

Landskapsbilder kan taes døgnet rundt, men de desidert beste bildene får du rundt soloppgang eller solnedgang. Tenk rundt 1 time før og etter. Det gir deg 2 x 2 timer i døgnet for å fange blinkskuddet. Grunnen til dette er at lyset spiller en ekstremt stor rolle i landskapsbilder, og når solen er lavt på himmelen får du lengre skygger som fremhever konturene i landskapet. I tillegg så er lyset svakere, slik at forskjellen mellom lyse og mørke områder ikke er så stor.

 

BLENDER

For landskapsbilder ønsker vi som regel stor dybdeskarphet. Det gjør at du må velge en liten blender f/16-22 kan være et ok utgangspunkt. Appen som heter DOF Calc finnes både for telefon og iPhone og kan være et nyttig hjelpemiddel for å finne blenderåpningen som gir best dybdeskarphet i din situasjon.

Pro Tip: ikke bruk den minste blender som er tilgjengelig på ditt objektiv, da mister du som regel litt av skarpheten i bildet.

 

ISO

ISO 100 eller 200 er det som gjelder. Alt handler om å unngå støy.

 

LUKKERTID

Denne gir seg som regel selv om du følger det som jeg har sagt tidligere i dette innlegget. Bruk stativ for å unngå bevegelser i kamera. Bruk gråfilter for enda lengre lukkertider. Da vil alt som beveger seg i bilde bli blurry.

 

UTSTYR

 

 • Stativ
  • Anbefaler å alltid bruke trebeins stativ når du tar landskapsbilder.
 • Vater
  • Sørg for at horisonten er helt bein, det sparer deg for mye arbeid i redigeringen.
 • Trådutløser
  • For å unngå bevegelser forårsaket av at du tar i kamera
 • Lommelykt
  • Før og etter soloppgang er det mørkt. Sørg for at du kan se hvor du setter bena.

 

 

Nok for i dag….

 

(Visited 220 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar