Fast brennvidde VS Zoom

with 2 kommentarer

Jeg har oppdaget gleden ved å bruke fast optikk på kameraet mitt. Tidligere så var det min 24-105 f/4L som stod på kameraet til enhver tid. Nå derimot er det oftere et objektiv med fast brennvidde som står montert på kamera. Jeg kan ikke forklare når dette skjedde og heller ikke hvorfor… Kanskje det bare er et ledd i utviklingen min? Kanskje jeg tar en annen type bilder nå? Jeg tror nok at mine bilder er noenlunde av samme type som tidligere…. men det gir meg noe ekstra å ta bilder med fast optikk. I samme rennet som jeg gikk over til faste brennvidder, så gikk jeg også mot å bruke mer manuelle innstillinger og manuell fokus. Tenkte at jeg skulle liste opp det JEG synes er fordeler og ulemper med fast kontra zoom optikk…. kanskje du er enig? kanskje du blir litt nysgjerrig…. uansett så håper jeg at dette innlegget får deg til å prøve noe nytt.

Fast brennvidde
Fast brennvidde på 28mm

FAST OPTIKK

Fordeler:

 • Billigere (relativt)
 • Større maksimum blenderåpning
 • Lettere
 • Mindre (mer kompakt)
 • Bedre optisk kvalitet
 • Krever at du beveger deg mer

Ulemper:

 • Kan være vanskeligere å komponere bilder
 • Krever at du beveger deg mer
 • Mindre frihet

Når jeg summerer dette opp, så kommer jeg frem til at: Fast optikk gjør at jeg må tenke meg grundigere om når jeg skal ta et bilde. Jeg må bevege meg for å få riktig snitt/komposisjon. Det er også lettere å ta kamera med meg rundt.

 

 

Zoom 24-105L - 001
Zoom 24-105L

ZOOM OPTIKK

Fordeler:

 • 1 objektiv gjør jobben til flere
 • Hendig å kunne justere utsnitt
 • Slipper å bevege meg så mye

Ulemper:

 • Tung
 • Klumpete
 • Dyrt (relativt)
 • Ikke så stor maksimum blenderåpning
 • Tar mye plass
 • «Avskrekkende» når det er montert på kamera
 • Lett for å bli litt «lat»

Dette gir meg denne konklusjonen. Zoom optikk er greit til sitt bruk. Helt topp hvis du er litt lat og ikke gidder å gå nært nok. Har du et heftig zoom objektiv, så kommer du til å vekke oppsikt. Ikke noe å bruke «blant folk».

Kom gjerne med kommentarer…. Hva foretrekker du?

(Visited 131 times, 1 visits today)

2 Responses

 1. inger karin Sivertsen
  | Svar

  Fungerer fastobjektiv godt visst jeg vil gå tett på? (Ikke makro altså) Og hva med landskapsbilder på avstand. Blir det nesten som vidvinkel.Er det andre muligheter?
  jeg har et på 50mm, men har ikke brukt det så mye. Som regel føler jeg meg litt kneblet med valgmulighetene. Kanskje jeg skulle trene mer på dette.

  • Kim
   | Svar

   Fast optikk fungerer glimrende på alle slags avstander, men siden en er låst til samme brennvidde vil også synsfeltet være likt hele tiden. Jeg vil anbefale deg å prøve fast brennvidde. En sånn «knebling» vil gjøre underverk for hvordan du ser motiver og tvinge deg til å prøve andre varianter av motivene enn om en har tilgang til zoom

Legg inn en kommentar