En guide til minnekort

with 3 kommentarer

Minnekort2Minnekort kommer i mange forskjellige typer og i mange forskjellige prisklasser. Jeg vil gå gjennom hva merkingen forteller oss, og prøve å matche minnekort med typiske kameraer.

Hastighet og størrelse på minnekort har en stor innvirkning på din foto hverdag. Kortene bør ikke være for store, for trege, for små eller for fulle.

Det første rådet jeg vil gi er at du kjøper flere små minnekort, ikke 1 stort. Fordelene med å ha flere kort er mange. Om du blir frastjålet fotoapparat eller minnekortet blir ødelagt (JA, det kan skje!!) så mister du ikke alle feriebildene. En annen ting som kan være lurt å kjøpe, nå når du har innsett at du må ha flere minnekort, er en vanntett/støtsikker oppbevaringsboks. Koster bare noen få kroner og er mye bedre enn å ha kortene liggende å slenge løst.

 

 

SD kort U1Kortet støtter standarden UHS. Romertaller forteller om det støtter UHS-I eller UHS-II. Tallet inne i U’en viser til minste garanterte overføringshastigheten x10Mb pr sekund. (1= 10Mb/s, 2=20Mb/s osv.

SD kort SDHCSD kort har en kapasitet opp til 2Gb, SDHC kan ta opp til 32Gb mens SDXC kan teoretisk bli opp til 2Tb, men SDXC stopper vanligvis på rundt 256 Gb

CF kort UDMA7UDMA angir at CF kortet tilhører den raske klassen. Høyere tall etter UDMA forteller at kortet er raskere. Nå er UDMA 7 det raskeste som blir solgt.

SD kort C10Hastighetsklasse angis ofte med en C. Tallet indikerer hvor mange megabyte kortet kan flytte i sekundet. Et Class 10 kort kan flytte 10Mb/s.

Skal du filme i HD kvalitet bør du ha C10 kort.

SD kort 600xNår hastigheten angis med en x må du gange opp med 150kb. Altså vil et 600x kort ha overføringshastighet på ca 90Mb. Denne angivelsen blir brukt både på CF og SD kort.

CF kort 160MBsNoen SD og CF kort opplyser hastigheten ved overføringstider. 160MBs vil da være teoretisk max hastighet for kortet.

CF kort 65CF kortet støtter VPG (Video Perfomance Guarantee) Tallet angir den garanterte hastigheten i Mb ved videostreaming.

 

 

SD kortSD kort

 

Standard, C2-C6

Class 2 er de tregeste kortene du kan få kjøpt, men også de billigste. Jeg vil si at du ikke bør bruke dette, men kan fungere OK om du kun tar enkeltbilder i JPEG kvalitet.

Bør IKKE brukes om du skal filme.

Hastighet: 16 Mb/s

Pris: 160kr for 32Gb C6

High Speed, C10

Dette er den vanligste hastigheten nå for tiden. Kortene er stabile og leverer OK hastigheter for både seriebilder og filming i HD kvallitet

Hastighet: 50 Mb/s

Pris: 230kr for 32Gb C10

UHS-I, C10-U1 og U3

Har du et nyere kamera som kan utnytte hastigheten, så er dette kortet som blir anbefalt av meg. Skal du filme i 4k kvalitet, bør du gå for de raske U3 kortene.

Hastighet: 95 Mb/s

Pris: 450kr for 64Gb U3

UHS-II, C10-U1 og U3

Nyeste og raskeste typen av SD kort som er på markedet. Akkurat nå er det kun Fujifilm X-T1 som er kompatibelt med disse kortene. Perfekt for 4k video.

Hastighet: 280Mb/s

Pris: ca 1850kr for 32Gb U1

 

Compact FlashCF kort

 

UDMA

Disse kortene kan brukes i eldre semipro speilreflekser som Canon 5D, 50D, Nikon D300S

Hastighet: 60 Mb/s

Pris: 995kr for 32Gb 300x

UDMA 6

Kan brukes i speilreflekser som Canon 7D og Nikon D800. God nok hastighet for å filme i full HD.

Hastighet: 120 Mb/s

Pris: 680kr for 16Gb 90Mb/s (600x)

UDMA 7

Kan brukes i toppmodell speilreflekser som Canon 1Dx og Nikon D4s. Godkjent etter VPG videostandarden som sikrer glidende opptak.

Hastighet: 160 Mb/s

Pris: 1200kr for 32Gb 1000x

 

På de aller fleste av dagens kamera vil er «for raskt» minnekort fungere helt fint, men kamera vil da sette begrensingen i overføringshastighet.

(Visited 1 985 times, 1 visits today)

3 Responses

 1. Ivar Megård
  | Svar

  Har et Fujifilm kamera- Pinepix som jeg har hatt stor glede av, men i dag kjøpte jeg et nytt minnekort på 16GB og da får jeg opp «Kortfeil». Jeg har prøvd å formatere men lykkes ikke. Det gamle var pa1 GB. Er det for stort til kameraet tro?
  Mvh Ivar Megård

  • Kim
   | Svar

   Litt vanskelig å si, men om kamera er av eldre type, så er det godt mulig at minnekort er for stort.
   Alle kamera har en øvre grense for hvor stor kapasitet på minnekort de støtter.

   • Ivar Megård
    | Svar

    Mange takk for opplysninger, skal kjøpe et «mindre» kort. Mvh I M

Legg inn en kommentar