Lær å bruke kamera – Blender

with 2 kommentarer

Her kommer en kort og enkel forklaring av blender. Hva kan vi gjøre med blenderen? Har det noe å si for resultatet? Hva skjer når vi endrer blender åpning? Hvorfor er det ikke 1 åpning som passer til alt? Hva bestemmer blender åpningen? Nå kommer jeg ikke på flere spørsmål…. Går derfor rett på forklaringer.

 

Hvem?

Objektivet ditt bestemmer både hva som er største og minste blender. Som regel så finner du største tilgjengelige blender åpning stemplet på siden av objektivet. F.eks 1:4-5,6. Dette betyr at største blender er f:4 i vidvinkel enden på dette objektivet og f:5,6 i tele enden. Litt dyrere objektiver har gjerne fordelen av å ha samme blender gjennom hele zoom området.

 

Hva?

Blender åpningen er rett og slett åpningen som lyset skal igjennom før det treffer bildebrikken i kameraet. Gidder ikke å forklare skalaen så her er formelen:

Blender formel

Her ser du jo klart og tydelig at f:1 er en MYE større blender enn f:2,8. Men dette kan du egentlig bare glemme. Det som er viktig å huske er hva blender åpningen gjør med bildene dine.

 

Hvor?

Blender åpning på engelsk er Aperture Value. På kameraet ditt har du et valg for blender prioritet. Det er halvautomatisk, det eneste du bestemmer selv er blender åpningen.  «Av» eller bare «A» pleier å være valget for blender prioritet.

 

Nå har jeg vært gjennom det mest grunnleggende, og det er på tide å fortelle hvordan vi skal kunne utnytte blenderåpningen.

 

Dybdeskarphet er sikkert et begrep de fleste har hørt. Min huskeregel her er:

 

Lite blendertall gir liten dybdeskarphet, stort blendertall gir stor dybdeskarphet

 

Typiske situasjoner der du vil ha stor blender åpning (lavt blendertall):

Sport, action, macro, portretter og andre bilder der bakgrunnen ikke er av interesse.

 

Typiske situasjoner der du vil ha liten blender åpning (stort blendertall):

Landskap og andre ganger der du vil at ALT i bildet skal være skarpt.

 

Tilslutt:

Alle objektiver presterer litt dårligere når du er på begge ender av skalaen. Det kan være lurt å gå et knepp inn fra begge ender…..

 

Lykke til

 

  • f/22
(Visited 94 times, 1 visits today)

2 Responses

  1. […] Her kan du lese mer om blender. […]

  2. […] Her kan du lese mer om blender. […]

Legg inn en kommentar