Landskapsbilder – Enda flere tips

with Ingen kommentarer

I den første delen av serien min om landskapsfotografering tok jeg for meg noen enkle generelle tips.benken i vater - 001

I den andre delen av min serie om landskapsfotografering nevne jeg tre elementer som må på plass for å få de beste landskapsbildene og hvordan du kunne få kontroll på punkt nr 1 i listen. Nå vil jeg fortsette med punkt nr 2 og nr 3. Her er listen:

  1. Ha riktig utstyr og kunne bruke det
  2. Gjøre skikkelig forarbeid med å sjekke ut stedet i forkant og vite når det er riktig lys der
  3. Flaks

Hvordan få kontroll på punkt 2?

Befaring

Sjekk ut stedet der du har tenkt å fotografere. Ta noen prøvebilder. Klarer du å få OK bilder i dårlig lys, midt på dagen, så vil bildene bli fantastisk når lyset blir riktig.

Jeg bruker ofte mobilen til å ta noen prøvebilder med. Da slipper jeg å dra på tungt utstyr når jeg er på tur og bildene får GPS koordinater, slik at de er lett å plassere på et kart. Kartet (i Lightroom) bruker jeg for å holde orden på steder der jeg kan få tatt bra bilder med riktig lys og vær. Lag notater.

 

Vær tidlig ute

Sørg for å være på stedet du har sett deg ut i god tid før soloppgang eller solnedgang. Det tar alltid litt mer tid enn du hadde tenkt å komme i orden ute i felt. Jeg snakker ikke om å gi deg selv 15 minutter…. heller 45-60 minutter. Ta med en termos med noe varmt å drikke og litt mat eller snacks. Jeg synes ventetiden er fin. Spesielt tidlig på morgenen er det deilig å sitte klar og vente på soloppgang med en varm kopp kaffe.

sundroid 2Sundroid

Dette er en app til android telefoner som forteller deg når solen går opp og ned på akkurat det stedet du befinner deg på. I betalingsutgaven får du informasjonen opp på et kart som gjør det enda enklere å bestemme hvor lys og skygger vil være.

Før jeg tok til fornuft hadde jeg en iPhone, og der finnes det en app med de samme funksjonene. Tror den heter «Sun Seeker Lite» eller «Sunrise Sunset Lite»

 

Hvordan få kontroll på punkt 3?

Helt ærlig…. Dette punktet kan ikke kontrolleres! Her er det snakk om å øke mulighetene dine ved å prøve mange nok ganger.

Vil alle bildene være blinkskudd?

Selv om du følger alt jeg har skrevet til nå og alt som kommer i det siste innlegget om landskapsbilder (må jo ha et om komposisjon også) så har du aldri kontroll på punkt 3. FLAKS. Det gjør at mange av bildene du tar vil være søppel, endel bilder vil være OK, noen få vil være bra, men kanskje (hvis du har flaks) vil 1 bilde være av «henge på veggen» kvalitet.

Dette er hverdagen til alle som fotograferer landskap og de som påstår at de alltid får minst 1 blinkskudd hver gang de er ute lyver!

Ikke ta det så tungt. Bare fortsett å prøve, en dag klarer du å fange «The one»

 

(Visited 127 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar