Lær å bruke kamera – ISO

with Ingen kommentarer

Kjapp forklaring av begrepet ISO. Har ikke tenkt å legge ut om en hel masse uinteressante fakta og formler for å forklare hva ISO innstillingen på kameraet gjør hvordan den virker. Det som er viktig for oss som tar litt bilder er å vite hva ISO innstillingen kan gjøre for oss.

 

ISO skal være på det laveste som kameraet ditt klarer. Har du for høy ISO så får du ikke brukbare bilder. Å justere opp ISO’en er siste utvei for å få tatt bilde. Alle disse påstandene vil jeg påstå er BULLSHIT. Har du nok lys så er det helt topp om du klarer å la ISO være nede på 100. Du får uten tvil minst støy på bildene dine da.

ISO tallet er rett og slett et tall som forteller hvor lysfølsom kamerasensoren din er. Enkelt og greit. Mye lys, da trenger du lav ISO. Lite lys, da trenger du høy ISO…. Enkelt og greit.

 

Når skal du øke ISO?

Bilder innendørs i dårlig lys. Det er ikke alltid like kjekt eller like lov å la blitsen blinke i alle mulige settinger. Legg merke til neste gang du er i en dåp eller et bryllup og presten sier at det ikke skal brukes blits inne i kirken. Veldig mange som ikke kjenner kameraet sitt godt nok til at de klarer å slå av blitsen. Skru opp ISO og det går helt fint.

 

Når er ISO verdien for høy?

Hvis du skrur opp ISO verdien og så oppdager at du sliter med å få rask nok lukkertid, så kan du trygt si at ISO er for høyt. Ellers så er det bare du som fotograf som kan bestemme om bildestøyen er akseptabel eller ikke. Det er jo alltids en mulighet å la bildestøyen bidra til stemningen i bildet. Du har sikkert sett litt kornete konsert bilder…. Høy ISO. Du bestemmer!

 

Hva er for høy ISO?

Dette variere mye fra kamera til kamera. Og det varierer også fra bilde til bilde. Noen ganger kan vi tillate mer bildestøy enn andre ganger. Kan vel si med sikkerhet at ISO 6400 ikke er det første jeg ville valgt utendørs på en solskinnsdag….

 

HUSK:

Det er bedre med et kornete bilde enn et uskarpt.

Det er bedre å få tatt et bilde enn ikke.

  • ISO: 100
(Visited 155 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar