Hjelp – Det begynner å regne

with Ingen kommentarer

Bil i regn-4721Selv om det ikke regner når du går ut, kan selv den beste fotograf bli overrasket av en regnbyge, og da er det kjekt å vite hva du bør gjøre for at utstyret skal overleve syndfloden. Du må som regel klare deg med det du har for hånden, og om du er som meg, så er ikke det spesialtilpasset regntrekk for kamera og objektiv. Finn ly, dekk kamera med en jakke, bærepose eller en avis…. på den måten kan du ihvertfall avslutte det du holder på med.

 

Holde søkeren ren

Vann og dugg i søkeren er utrolig irriterende. Noe så enkelt som fokusering blir et C-moment og det kan være vanskelig å lese av infoen som du får presentert i søkeren.

Ha noen små kluter i jakkelommen. Bomull er det foretrukne valget da det suger opp mer vann. En gammel t-skjorte er topp å klippe opp i passende ruter. Da kan du jo bare hive de brukte klutene i nærmeste bosspann også.

Når regnet overrasker

En god ide kan være å ha noen gjennomsiktige plastposer og strikk i fotobag’en. Kommer det da en skikkelig regnbyge, så kan du bruke posen som et provisorisk regntrekk. Sett posen fast rundt motlysblenderen med et strikk og riv et lite hull til søkeren. Brødposer er OK, men jeg har fått tak i noen gjennomsiktige bæreposer som jeg synes er mye bedre å jobbe med.

 

Når det blåser

Om du skal ut og fotografere når det blåser mye sand og støv i luften må du være ekstra påpasselig. Bytt ALDRI objektiv i sånt vær. Kamerahuset blir fullt av støv på et øyeblikk.

Hold kamera innenfor jakken eller i en bag og ta det KUN frem akkurat for å knipse bilder. I sånt vær er den eneste gangen jeg vil anbefale å bruke et UV filter eller et nøytralt beskyttelses filter.

Når du tar kamera frem er det viktig at du skjermer det så godt som mulig mot elementene. Legg gjerne venstre armen over kamera og objektiv for å få utstyret i le.

 

Når det snør

Den absolutt beste løsningen er om kamera er kaldere enn frysepunktet. Da vil ikke snøen smelte på kamera, og den vil være «ufarlig». La gjerne kamera ligge igjen utenfor hytten i fotovesken for da vil utstyret holde seg kaldt. Om du må ha utstyret med inn så anbefaler jeg å la det ligge i lukket fotoveske noen timer i yttergangen. På den måten vil oppvarmingen skje sakte og faren for kondens er også mye mindre.

4073-silica-gel-kugler

 

Tips på slutten

Jeg tar vare på alle små silicagel poser som følger med i alt mulig slags pakker. Putt de i et lufttett glass eller pose. Sleng en liten håndfull i fotovesken når du frykter fuktig vær. Dette er spesielt viktig om vinteren når du opplever vekslende temperaturer.

Disse silicagel posene tørkes kjapt i micro når de er «oppbrukt». Innstillinger på effekt og tid varierer veldig, men stort sett aldri mer enn vel 1 min.

 

Når jeg nå søkte etter et bilde av silica gel poser kom jeg over flere steder som skriver at de kan tørkes i vanlig stekeoven på 150-200C i ca 15min. Dette har jeg aldri prøvd….

(Visited 58 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar