Landskapsbilder – Komposisjon

with 2 kommentarer

Steinsviken-001Her kommer det siste innlegget om landskapsfotografering for denne gang. Eller…. jeg har tenkt å avslutte med dette innlegget. Vi får se hvordan det går når jeg nærmer meg bunnen av dette innlegget. Jeg har så mye jeg vil si.

 

Ok…. Nå har jeg vært på bunn av dette innlegget, og har funnet ut at det må nok bli enda et innlegg om landskapsfotografering. Men lover at det blir det siste på en stund. Kom innom i morgen for en oppsummering av emnet.

 

Varier brennvidden

Jada, jeg vet at jeg har sagt at vidvinkel er et opplagt valg for landskapsfotografering, men….. Lengre brennvidder komprimerer avstanden mellom objekter som ligger innover i bildet og gir deg et helt annet perspektiv på tingene.

Less is more

Det du ikke tar med i bildet er også viktig. Komponer bildene på en slik måte at du ikke får med forstyrrende elementer.

Rydd opp i motivet ditt. Jeg sier ikke at du skal gå rundt og plukke boss, hugge ned trær eller noe, men prøv å skape enkle motiv. Prøver du å blande inn altfor mange elementer i ett bilde, så er det lett for at det bare blir et bilde av mye rot.

Knel

Ikke ta alle landskapsbilder fra stående posisjon. Husk at alle ser motivene fra dette nivået, og om du ønsker å skille deg ut i mengden så må du gjøre noe annet. Tar du bildene fra en lav posisjon vil forgrunnen automatisk bli mye mer fremtredende. Kan du komme deg litt høyere opp vil du få enda et annet perspektiv.

Haukeli2

 

Sjekk plasseringen

Alt for mange landskapsbilder bærer preg av at det er en som har slengt kamera opp og knipset et bilde i forbifarten. Når du ser et motiv, så trakk litt rundt og gjerne legg kamera opp foran øyet slik at du finner det absolutt ultimate stedet for å ta bilde av det motivet du har foran deg. Ofte er det bare et lite skritt til siden, frem eller tilbake som skal til for at alle elementene i bildet står «riktig» i forhold til hverandre.

Dybdeskarphet – DOF

Finn den blenderen som gir deg størst dybdeskarphet og sett fokus manuelt ca 1/3 inn i bildet. Da vil du sørge for at det største mulige området i bildet ditt ser skarpt ut.

Noen objektiver (lurer på om det kun er for Nikon?) har et merke på fokus skalaen som forteller hvilken blender som gir deg størst dybdeskarphet på den innstillingen (Hyperfokaldistansen)

Gyldne komposisjonsregler

Det er en del gyldne snitt som av en eller annen grunn gjør bildene mer behagelig å se på. De samme reglene er blitt brukt av kunstnere i hundrevis av år, så mitt forslag er å bare akseptere at det bare er sånn og begynne å bruke det aktivt i komponeringen av bilder.

LaManga7

(Visited 152 times, 1 visits today)

2 Responses

 1. Ove Kvam
  | Svar

  En ting som ikke er nevnt her, men som eksempelbildene viser, er at det hjelper veldig å ha linjer som leder blikket inn mot det gyldne snitt. Gjerne menneskapte linjer i naturen.

  • Kim
   | Svar

   En god grunn for at det ikke er nevnt….. se på mandag 🙂

Legg inn en kommentar