Ta bedre bilder med telefonen

with Ingen kommentarer
Telefonkamera - tredelsregel
Grid – Tredelsregelen

Kamera i telefonen blir stadig bedre. Jeg er av den oppfatning at en telefon med godt kamera erstatter de enkle kompakt kameraene på en god måte. Det som ikke er så bra med bilder fra telefon kamera er at de ofte er av fryktelig dårlig kvalitet. Jeg tror den dårlige kvaliteten ofte kommer av at kameraet blir brukt feil eller at ikke alle mulighetene blir utnyttet.

Nå skal jeg komme med 11 tips som gir deg bedre bilder med telefonen.

 

Stødig

Sørg for å holde kamera stødig. Som med alle kamera, så er det første budet å holde kamera 110% rolig når bildet blir tatt. Finn noe du kan støtte deg (eller hånden som holder telefonen) mot.

Lys opp motivet ditt

Kamera telefoner er DÅRLIG i svakt lys! Sørg for at motivet ditt er godt opplyst. Slå på lysene inne eller ta bilder utendørs.

 

Tett på

Telefonkamera
Ordinært mobilkamera

Kom deg tettere innpå motivet. Sørg for å fylle hele bildet med det du vil ta bilde av (utnytt alle pixler som du har til rådighet). Ja, du kan klippe bildet senere, men det vil bare gjøre kvaliteten dårligere.

 

Digital Zoom

IKKE bruk den!! Digital zoom forstørrer bare bildet. Du klipper på en måte ut en liten bit av bildet, og det kan du fint gjøre hjemme på en datamaskin senere. En mye bedre løsning er å bruke beina til å «zoome» med. Se punktet «Tett på»

 

Rediger bildene senere

Noen ganger kan det være ønskelig å redigere bildene du har tatt. Hvis du ikke har tenkt å sende eller poste det på internett med en gang, så anbefaler jeg at du tar redigeringen når du kommer hjem på en datamaskin.

 

Komposisjons regler

Lær deg noen komposisjons regler! Bruk de og bryt de. På veldig mange telefoner kan du velge å få lagt på et rutenett på skjermen når du skal ta bilder. Det er tredels regelen, som er kjempe lett å huske. Plasser hovedmotivet langs linjene eller i kryssene, så er du i gang.

 

Hvit balanse

På de fleste kamera telefonene kan du manuelt endre hvitbalanse. Eksperimenter med denne og se hvilken effekt det har på bildene dine.

 

Telefonkamera - EV komp
Eksponeringskompensasjon

Ta mange bilder

En av fordelene med digitale kameraer er at det er gratis å ta mange bilder. Benytt deg av muligheten du da har til å eksperimentere med komposisjon, betraktningsvinkler og innstillinger

 

Ren linse

Noe som er en utfordring med telefon kamera er å holde linsen ren. Støv, finger merker og annet smuss finner alltid veien til linsen. En klut for brillepuss er et glimrende redskap for å rengjøre linsen også.

 

Oppløsning

Du har helt sikkert muligheten til å velge oppløsning på bildene. Velg alltid høyest oppløsning. Da får du flest detaljer og minst støy i bildene dine. I tillegg kan de forstørres eller klippes mer enn bilder med dårligere oppløsning.

 

Sort hvitt

Ta bilder i farger! Sort hvitt er kjempe gøy og mange av de kuleste bildene jeg vet om er sort hvitt, men et sort hvitt bilde vil alltid være sort hvitt. Tar du bildene i farger og heller gjør de om til sort hvitt i redigeringen, så vil du ha det beste fra begge deler.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar