Landskapsbilder – En oppsummering

with Ingen kommentarer

Landskap - 001Vanligvis vil en oppsummering bare inneholde det samme som er blitt presentert før, bare i korte vendinger. Det kan jeg ikke love at denne oppsummeringen blir. Har så mye på hjertet. For å gjøre det lett for deg har jeg uthevet nytt stoff på denne måten. Men i bunnen av dette innlegget vil du finne linker til de 4 innleggene som jeg oppsummerer her.

Landskapsbilder – Generelle tips

De fleste vil nok være enig i at sted er viktig for å ta landskapsbilder. Jeg påstår også at både tid og vær spiller en stor rolle i denne typen bilder.

For å få de «beste» skyggepartiene og det fineste bløte lyset, så bør du komme deg opp og ut grusomt tidlig (soloppgang) eller være våken lenge (solnedgang).

En helt klar blå himmel er kanskje ikke optimalt, men det er heller ikke en helt grå overskyet heller. Noe i midten er topp.

Jeg fortalte også at du burde velge en liten blender for å få maksimal dybdeskarphet. Jeg nevnte f/16-22, men det greit å begynne allerede rundt f/8.

Som et lite tillegg vil jeg anbefale å alltid bruke motlysblenderen som hører til objektivet. Den beskytter objektivet og sørger for at solstråler ikke treffer front linsen i objektivet. Om du får lysstråler inn i objektivet vil både farger og kontrast svekkes.

Landskapsbilder – Flere tipsLandskap - 002

Her fortalte jeg om 3 elementer som må være på plass for at du skal få bra fantastiske landskapsbilder.

  1. Ha riktig utstyr og kunne bruke det
  2. Gjøre skikkelig forarbeid og vite når du kan forvente riktig lys der
  3. Flaks

Jeg fortalte at en pakkeliste med de mest banale ting kunne være et godt utgangspunkt. Videre så anbefaler jeg det mest mest opplagte objektivet for landskap. Et vidvinkel objektiv. Vidvinkel objektiv er jo det eneste fornuftige for å få med store områder i et bilde.

Filter var det neste jeg tok for meg i det utstyrs orienterte innlegget. Gradert gråfilter er fornuftig for å jevne ut forskjellen mellom en lys himmel og en mørk forgrunn.

Men det filteret som du bør løpe og kjøpe med en gang er: Polariseringsfilter. Dette filteret tar bort reflekser og gir himmelen mer punch.

Vær obs på at siden effekten av et pola filter varierer med vinkelen på lyset, så vil du kanskje oppleve at effekten ikke er jevn i hele bildet ved bruk av ekstreme vidvinkel objektiv.

Landskap - 003Landskapsbilder – Enda flere tips

Her forteller jeg litt om hvordan du kan forberede deg best mulig for å få tatt de beste landskapsbildene.

Finn stedet du vil plassere deg for å få motivet slik som du ønsker. Om det er best å ta bildene ved soloppgang, så bør du gjøre deg godt kjent i hele området som du skal ta bilder. Det kommer til å være mørkt når du kommer for å ta bilder.

Jeg fortalte også om en app, Sundroid, som hjelper deg med å beregne når solen kommer fra rett retning.

Punkt 3 – Flaks, brukte jeg ikke så mye tid på å forklare…. siden det er ganske åpenbart hva som gjelder. Tar du kontroll på de tingene du kan gjøre noe med, så reduserer du også innvirkningen fra punkt 3.

 

Landskapsbilder – KomposisjonHaukeli2

Her handler alt om hvordan du kan justere utsnittet og plassere elementer i bildet slik at det blir tiltalende å se på.

Inkluderer bildene dine personer, kjøretøy eller annet som beveger seg, så må du la det være rom foran. Da ser det ut som om de kan bevege seg inn i bildet og ikke som om de er på vei ut av bildet.

Jeg sa også litt om at du bør forsøke å ta bildene fra en annen høyde enn normal øye høyde. Da får bildene et litt mer uvanlig perspektiv.

Ryddige bilder med få elementer som kjemper om oppmerksomhet blir som regel bedre og mer behagelig å se på.

(Visited 264 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar