Lær å bruke kamera – Blits

with Ingen kommentarer

Bruk av blits er en ting som alle gjør, men det er ikke alle som tenker over hva blitsen skal gjøre for deg. Alle har vel sett noen som sitter eller står langt bak på en konsert og tar bilder med telefonen mens blitsen blinker for harde livet. Eller har du kanskje sett noen som tar bilder gjennom et vindu med kompaktkamera og

bruker blits? Jeg vil forklare litt om blitsbruk og blits styrke i dette innlegget. Kanskje vi fremover vil se litt mer gjennomtenkt bruk av blits. Dette vil være noe alle kan dra nytte av, ikke bare vi som har et speilrefleks kamera, men også dere som bare bruker kompaktkamera eller telefon.

Rekkevidde

Rekkevidden på blitsen er begrenset. Det er oppgitt et ledetall for blits, som er et mål på maksimal lysstyrke i blitsen. Ledetallet er oppgitt i meter, men det er ikke det samme som rekkevidde for blitsen.

Blits - Enkel formel

 

På kompaktkamera er ledetallet typisk rundt 5m. Canon oppgir tallene på en litt annen måte enn andre produsenter, slik at jeg mistenker de for å oppgi rekkevidde ved ISO100. Som du ser av den enkle formelen på høyre side, er rekkevidden avhengig av blitsstyrke (ledetall) og blender.

 

Et eksempel:

Om du står midt på Koengen og skal ta bilde av det som skjer på scenen 30m unna med blender 2, så vil det være nødvendig med en blits som har ledetall 60m. Typisk kompaktkamera ligger på rundt 5 og mobiltelefon har mye svakere blits.

Blits - formel

 

På speilrefleks kamera lider av de samme problemene. Den innebygde blitsen er noe sterkere på speilreflekskamera, men typisk ligger de på et blender tall på 10-13m. I eksempelet over ville det altså ikke hjelpe om du hadde speilreflekskamera.

 

Her skal vi IKKE bruke blits:

 

  • Om du har for stor avstand til det du skal ta bilde av vil du bare tømme batteriet fortere om du bruker blits.
  • Er det mye mellom deg og motivet. (F.eks: Folkemengde på konsert) Vil det som er nærmest bli opplyst, mens motivet ditt blir mørkere.
  • Tar du bilde gjennom et vindu vil du bare får bilde av gjenskinnet i vinduet.
  • Sikkert flere gode eksempler, men de kommer jeg ikke på nå. Bruk kommentarfeltet for å dele DINE erfaringer
Blits - 002
I sterk sol på stranden uten blits
Blits - 003
I sterk sol på stranden med blits
Blits - 005
Fra en fotoshoot med blits
Blits - 004
Samme fotoshoot, men blitsene lyste ikke

Her «SKAL» du bruke blits:

  • Når du tar bilder i motlys og er nære motivet
  • Når du er på jakt etter en kreativ effekt.
  • Når det er for lite lys til at du, etter å ha prøvd alt annet, fortsatt ikke får rask nok lukkertid til å få et skarpt bilde.
(Visited 165 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar