Dybdeskarphet – Del 1

with Ingen kommentarer

Liten dybdeskaphet - 001En ting som alltid blir nevnt når det er snakk om å ta bilder er dybdeskarphet. Dybdeskarphet er rett og slett hvor mye i bildet ditt som er skarpt. Når vi tenker på dybdeskarphet så er det mange veier som fører til samme resultat. En vanlig misforståelse er at du ikke klarer å få liten dybdeskarphet uten dyrt utstyr….

Den myten skal jeg ta og avlive med en gang!

Det er mange ting som spiller inn på hvor mye som virker skarpt i et bilde… og i løpet av dette innlegget skal jeg prøve å forklare det til deg.

Helt uten formler og masse teknisk babbel. Følg med!

Enkelt forklart

Hvor mye som blir skarpt er avhengig av tre ting. Brennvidde, blender åpning og avstand til fokuspunkt. Størrelsen på bildebrikken har også litt å si, men den faktoren holder vi utenfor her. Det er rett og slett ikke praktisk å kjøpe nytt kamera for å endre DOF….

 

Eksempel fra virkeligheten.

Brennvidde:

Jeg skulle ta portrett bilder på jobb her for en tid siden. Da hadde jeg valget mellom et 50mm og et 100mm objektiv.

100mm: Ved f/4 ville det være ca 5 cm som var skarpt når jeg stod 2 meter unna.

50mm: Ved f/4 ville det være ca 24 cm som var skarpt når jeg stod 2 meter unna.

 

Avstand til fokuspunkt:

Vi forsøkte litt forskjellig for å komme frem til en avstand til motiv som var behagelig både for fotograf og modell. Vi kom frem til at 50mm skulle i teorien være glimrende, men for å få et «riktig» utsnitt måtte vi altfor nære modellen til at det ble komfortabelt.

100mm: Ved f/4 ville det være ca 1 cm som var skarpt når jeg stod 1 meter unna.

50mm: Ved f/4 ville det være ca 6 cm som var skarpt når jeg stod 1 meter unna.

 

Blender åpning:

Siden det var 100mm på ca 2 meter som var det mest behagelige å jobbe med, var vi nødt til å endre blenderåpning.

100mm: Ved f/4 ville det være ca 5 cm som var skarpt når jeg stod 2 meter unna.

100mm: Ved f/16 ville det være ca 24 cm som var skarpt når jeg stod 2 meter unna.

100mm: Ved f/9 ville det være ca 13 cm som var skarpt når jeg stod 2 meter unna.

 

Ut fra dette eksempelet ser du at området som er skarpt kan endres ganske mye selv om du bare endrer en av parameterne…. Jeg har med vilje ikke brukt eksempler med de største blenderåpningene vi hadde tilgjengelig, slik at du selv med et relativt billig objektiv kan oppnå samme resultat.

 

Photo Tools
Photo Tools
DOF Calculator
DOF Calculator

DOF

 

Hvor mye som er skarpt i et bilde blir ofte omtalt som DOF (Depth Of Field). Det området som er skarpt vil fordele seg noenlunde slik:

DOF vil fordele seg med ca 1/3 foran fokuspunkt og 2/3 bak fokuspunkt. Denne fordelingen er fast, uavhengig av hvor stort område som er skarpt.

 

App

Det finnes flere forskjellige app’er som du kan laste ned til telefonen din som kan hjelpe deg til å regne ut DOF.  Jeg har en Android telefon, og bruker en app som heter Photo Tools.. Enkel og grei. Du velger kamera, hvilken brennvidde du har, blender åpning og hvor langt det er til fokuspunktet. App’en vil da fortelle deg alt du trenger å vite om DOF. For iPhone kan du bruke en som heter SimpleDOF, som gjør noenlunde det samme. Det er bare å søke på DOF, så får du opp noen alternativer.

 

I neste onsdag skal jeg ta for meg LITEN DYBDESKARPHET.

 

 

(Visited 237 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar