Raw format – Hva er det

with 2 kommentarer

RAW - 001I denne serien av innlegg skal jeg prøve å forklare hva Raw formatet er, fordeler og ulemper med å bruke det. Raw format er en fellesbetegnelse på en filtype (ikke bilde) som inneholder ALL informasjon som kameraet klarer å fange når du tar et bilde. Det kan best sammenlignes med negativet fra gamledager. Det er et bilde, men du må gjøre noe med det for å kunne se det. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om hva Raw filer egentlig er. Følg med fremover, så kommer det mer!

Hva er Raw filer?

 

Når kameraet tar et bilde, så er det ikke et bilde som blir fanget på sensoren. Det er lyset som treffer sensoren som blir konvertert til et elektrisk signal som utgjør bilde dataene. Det er i det neste steget at den første forskjellen mellom Raw og Jpeg kommer frem.

En Raw fil inneholder dataene fra sensoren pluss litt info om hvordan de skal settes sammen, så blir det hele lagret på minnekortet ditt.

For å lage en Jpeg fil må dataene fra sensoren først innom en prosessor i kameraet der bildet blir laget og tilført effekter som du har valgt (bildestil og fargemetning). Så blir dataene komprimert og det ferdige bildet blir lagret på minnekortet ditt.

Det vil si at: kameraet lager alltid en raw versjon av bildet, du gjør et valg om kameraet skal behandle bildet eller om du vil gjøre det selv.

 

Er alle Raw filer de samme?

 

De forskjellige kamera produsentene har dessverre ikke klart å bli enig om en felles standard for Raw filer i tillegg til at det kommer en ny versjon sammen med (nesten) hvert nye kamera. Det gjør at om du har et favoritt redigeringsprogram og du bytter til nytt kamera, så må du kanskje bytte eller oppgradere programmet også. Unntaket her er DNG filene, som er Adobe sitt eget raw format.

 

Kan jeg se bildene direkte fra Raw filene på pc?

 

Nei! Eller ja… men du må bruke et bildebehandlingsprogram som er laget for å vise raw filer. Se på det som dette innlegget. Slik du ser det nå kan vi kalle JPEG format. Raw filen ville inneholdt alle bokstavene, men ikke nødvendigvis i samme rekkefølge.

 

Er Raw filer komprimert?

 

Tja, noen typer (Nikons NEF) kan du velge å komprimere i kamera. Men da er det viktig å huske på at du har to typer av komprimering. Med og uten tap av data. Når du komprimerer til JPEG vil du ALLTID miste litt informasjon.

 

8-bit, 12-bit, 14-bit, 16-bit…. Hæ?

 

Dette er et tall som angir hvor mange forskjellige nivåer av (farge) toner det er i bildet. Jpeg er 8-bit og inneholder 256 toneverdier. 250 toneverdier er ansett som nok for å få et bilde til å virke jevnt og naturlig. Problemet oppstår når du skal redigere bildene i ettertid. JPEG gir deg veldig lite å gå på før striper blir synlig i deler av bildet som har en jevn tone. Har du derimot Raw filer med 12-bit (4096 toner), 14-bit (16384 toner) eller 16-bit (65536 toner) vil du ha nesten ubegrensede muligheter til å gjøre justeringer i «Levels» eller «Curves» når du redigerer.

(Visited 96 times, 1 visits today)

2 Responses

 1. john grøndalen
  | Svar

  Bra info.

  • Kim
   | Svar

   Takk, John

Legg inn en kommentar