Dybdeskarphet – Del 2

with Ingen kommentarer

LitenDybdeskarphet1I mange situasjoner så er det ønskelig at bare en liten del av bildet skal være skarpt. Det kan være ved portrett fotografering, når du tar bilder av ville dyr, blomster eller andre ting der bakgrunnen ikke bidrar til motivet.

 

Liten dybdeskarphet

Med liten dybdeskarphet menes at det kun er et lite felt i bildet som virker skarpt for øyet. Et lite område foran og bak det du fokuserer på vil være skarpt. Bakgrunnen vil være helt eller delvis utvisket.

Hvordan oppnå liten dybdeskarphet?

Hadde det vært et fasit svar så ville du fått det av meg…. men her er det mange veier til resultatet du ønsker.

Innstillinger du «bør» velge er avhengig av situasjon, avstand til motiv og valgt objektiv/brennvidde. I utgangspunktet kommer du langt ved å velge den største blenderåpningen objektivet ditt tillater…. La meg ta utgangspunkt i f/5,6 som de aller fleste objektiver kan klare.

 

Portrettbilder:

Valgt objektiv/brennvidde: et sted mellom 50mm og 100mm

Typisk avstand til motiv vil være 1-2 meter.

Med f/5,6 vil du da ende opp med maksimalt ca 35 cm som er skarpt… Fokuser på øynene og da vil ansiktet på personen være skarpt mens alt som er bak vil være blurry.

 

Hvis du tar portrett bilder med flere personer samtidig, så er det en god ide om du velger en litt mindre blenderåpning slik at ALLE ansiktene er i fokus.

 

Dyr/fugler:Fugl - 001

Valg objektiv/brennvidde: 200mm til 300mm

Typisk avstand 10-20 meter

Med f/5,6 vil du da oppnå fra ca 20cm (300mm på 10m) og opp til ca 2m (200mm på 20m) DOF.

 

Utfra dette så vil jeg påstå at når motivet er ca 10m unna og du har en brennvidde på 300mm, så kan du gjerne velge en mindre blenderåpning for å få mer av dyret i fokus.

F.eks kan en stokkand bli rundt 60cm lang og ha et vingespenn på ca 1 meter….. ved f/16 vil du ha ca 65 cm DOF

 

Macro:

Ved macrofotografering er historien en helt annen. Nå vil det gjerne være en kamp for å få så STOR dybdeskarphet som mulig…. likevel så velger jeg å ta det med i dette innlegget om liten dybdeskarphet… Nå tror du det har rablet for meg, men fortsett å lese…. så vil du oppdage hvorfor…

 

Typisk macro objektiv 65-180mm (Dedikert macro med forstørrelse 1:1)

Avstand: Liten! 15-50cm.

 

Med 65mm brennvidde, f/5,6 og 50cm avstand, så vil DOF kun være 1cm. Og på så lang avstand som 50cm så vil du svært skjelden bruke 65mm objektiv….

100mm brennvidde f/5,6 og 50cm avstand gir DOF=0,4cm

 

Altså: ved macro fotografering opererer vi med veldig lite DOF. Så selv om DOF skal være lite, så er du gjerne tvunget til å velge en liten blenderåpning.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar