Lær å bruke kamera – Eksponerings kompensasjon

with Ingen kommentarer

Eksponerings kompensasjonDet er ikke alltid lysmålingen i kameraet ditt treffer riktig med tanke på å få frem det du vil. Om det er deler av et bilde som er veldig lys eller veldig mørk, må sette kameraet til å «feil» eksponere litt. Dette gjelder uansett hvilken målemetode du har valgt. Det er også situasjoner som gjør at du blir nødt til å gå litt mot det som er logisk.

 

Kameraet beregner eksponeringen ut fra at bildet skal inneholde en viss mengde lys i snitt. Når du da velger målemetode (evaluerende, partiell eller spot), så velger du hva kameraet skal ta mest hensyn til. Som regel så er det OK å bruke evaluerende.

 

Hvor du finner frem til eksponerings kompensasjon varierer fra kamera til kamera. Derfor vil jeg ikke gå veldig dypt inn på vha du skal trykke på for å få frem funksjonen. Nikon har en egen knapp med symbolet på, det har også noen Canon modeller. Mitt kamera har et ekstra hjul som blant annet brukes for å justere eksponerings kompensasjonen.

 

Hvis du ser på histogrammet at bildet ditt er litt over eksponert, så legger du inn litt negativ eksponerings kompensasjon. trykk på +/- knappen og juster slik at du beveger deg mot -. Hvis histogrammet viser at bildet er litt under eksponert, justerer du selvfølgelig mot +.

 

Noen typiske situasjoner som krever eksponeringskompensasjon:

*  Bryllup. Den hvite brudekjolen ser skitten ut. Prøv å legge inn litt positiv eksponeringskompensasjon.

*  Påskefjellet. All snøen som kommer med i bildet ser blå/grå ut. Litt positiv kompensasjon gjør seg godt. Når du tar bilder i snøen er det også en fordel om du stiller hvitbalansen manuelt.

*  Landskap. Landskapsbilder med mye sjø eller himmel blir ofte litt for lys. Legg da inn litt negativ kompensasjon.

 

Jeg kommer ikke på flere konkrete eksempler, men om noen av leserne har flere eksempler, så bare gi en lyd i kommentarfeltet.

(Visited 223 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar