De 10 viktigste funksjonene i Lightroom for landskapsbilder

with 2 kommentarer

Schwaebisch Hall - 001Som dere vet så er jeg kjempe glad i Lightroom.

Lightroom er blitt et kraftig redigeringsprogram i tillegg til at det er suverent til å holde orden i bildene dine.

 

Noen av verktøyene du har til å hjelpe deg med er som skapt for landskapsbilder. Nå vil jeg se på de 10 jeg rangerer som viktigst.

 

 

Gradert filterGradert filter

Et av de vanligste problemene i landskapsbilder er den alt for lyse himmelen mot det litt for mørke landskapet. En løsning er å kjøpe graderte filtre som du bruker når du tar bildet, men Lightroom har graderte filtre som du kan dra frem hjemme foran dataskjermen.

Du finner de rett under histogramet oppe i høyrehjørne. Dra det ut på bildet ditt, bestem plassering og gjør justeringene på glidebryterne i menyen som dukker opp. Disse kan du justere så mange ganger du vil…. helt til du er fornøyd.

 

 

JusteringspenselenAdjustment brush

På samme verktøyslinje som du finner det graderte filteret finner du også justeringspenselen. Med penselen kan du male på justeringer akkurat der det er behov for det i bildet. Kanskje du har områder i bildet ditt som er litt for mørke. Da kan du male på en lysere eksponering kun i disse områdene. Om det er områder med finere detaljer vil auto maskerings funksjonen kunne hjelpe deg til å ikke male utenfor.

Som for det graderte filteret, så har du et hav av forskjellige justeringer du kan velge. En av de som er verd å nevne er funksjonen for støy redusering. Da er det kun områdene i bildet der det er støy som blir påvirket.

 

Color temp 1

Fargetemperatur

Den automatiske hvitbalansen treffer som regel meget godt på fargene, men for de gangene den bommer, kan du justere den enkelt i Lightroom. Ved å gjøre små endringer i fargetemperaturen kan du også endre stemningen i bildet. Denne funksjonen virker best på raw filer, men kan også brukes på jpeg.

Color temp 2

 

 

 

Highlight and shadowHøylys og skygge spakene

Spakene for sort og hvit justerer kraftigst helt i endene av farge spekteret. Høylys og skygge spakene tar seg av det som finnes rett innen for endene.

Høylys spaken brukes for å få frem mer detaljer i himmelen og refleksjoner i vann. Skygge spaken gir deg litt mer detaljer i de mørkere områdene i bildet.

Tips:

Holder du inne «ALT» tasten når du justerer på sakene blir bildet maskert og det blir lettere å se når du treffer med justeringen

 

 

 

TonekurveTone curve

Det ultimate verktøyet for landskapsbilder er tonekurve. Som med Photoshops “Curve Tool” kan du her gjøre presise justeringer for bestemte tone områder i bildet. Ved å aktivere «pick tool» (blå på bildet) kan du klikke og dra direkte i bildet der du vil gjøre endringer.

Om du drar direkte i kurven må du huske på at det bare er små endringer som skal til for at det skal få store innvirkninger på resultatet.

 

 

 

HSLHSL eller Hue/Saturation/Color

Dette er et annet verktøy med ekstrem innvirkning på bildet ditt. Med HSL spakene kan du finjustere de enkelte fargene i bildet. Bruk «picker tool» slik at du kan klikke og dra i bildet.

I bildet mitt har jeg tatt for meg de lyse gule områdene i buskene.

 • Luminance for å gjøre de mørkere
 • Saturation for å gjøre fargen kraftigere
 • Hue for å gjøre de grønnere

 

 

ClarityClarity

Clarity spaken gir deg mer kontrast i mellom tonene i bildet uten at den gjør noe med det helt lyse eller helt mørke.

 

 

 

Vibrance

Vibrance styrer fargemetningen, men kun i de områdene av bildet med liten fargemetning. Saturation forsterker fargene i hele bildet, mens vibrance bare tar de fargene som er svake i utgangspunktet. Det gjør at du kan tilføre mye mer farge og punch til bildet uten at det ser falskt ut.

 

 

 

VaterOpprettings verktøy

Selv om vi gjør det vi kan for at horisonten skal være i vater når vi tar bildet, hender det at bildene likevel er litt skjeve. I Lightroom har du 2 verktøy som gjør denne jobben. Det første finner du under Lens Corrections, men det verktøyet som er mitt foretrukne finnes under Crop (Snarvei : r). Ved siden av «Angle» har du nå en spak for å justere vinkelen manuelt, men du har også en vater som du kan strekke ut langs en vannrett eller loddrett linje i bildet ditt for at det skal rette seg automatisk.

 

 

SkjerpingSkjerping

Et landskapsbilde SKAL være skarpt. Dette er det siste jeg gjør med et bilde før jeg anser meg som ferdig med redigeringen. Men hvor mye du bør skjerpe et bilde kommer an på hvordan det skal vises frem og hvilken størrelse det skal ha. Vanligvis skjerper jeg slik at det ser bra ut på dataskjermen, men jeg justerer litt før utskrifter. Husk også at du må se bildet i 100% størrelse for å få riktig inntrykk av skjerpingen.

 

 

 

Det var 10 verktøy som jeg bruker på alle mine landskapsbilder. Det beste er likevel at de samme verktøyene fungerer på alle typer bilder, bare at jeg bruker de litt annerledes.

Schwaebisch Hall - 002

 

(Visited 65 times, 1 visits today)

2 Responses

 1. Thiruchelvam
  | Svar

  Takk. Det er godt forklart

  • Kim
   | Svar

   Takk skal du ha

Legg inn en kommentar