RAW vs JPG

with Ingen kommentarer

RAW - 002Dette er et emne som mange mener noe om. Det har ikke noe å si om du har forutsetninger for å mene noe eller ikke. Diskusjonen om hva som er best vil nok ikke legges død på lang tid ennå. Jeg har selvfølgelig noen meninger om emnet jeg også. Jeg nyter å høre på diskusjoner om foto, fotoutstyr og teknikker. De gangene det er mest underholdene å høre på er når det er en ”verdensmester” som skal belære andre innen fotoens verden, eller selgere i elektronikk butikker som skal prøve å selge et produkt. Der kommer det mye feilinformasjon.

JPEG filer er tidsbesparende:

Vil du bruke bildene dine raskt og ikke har tid eller ork til å convertere, laste ned, og lagre dine RAW-filer er Jpeg lurest å ta ibruk.

 

JPEG krever mindre arbeid:

Et godt Jpeg bilde trenger ofte mindre etterarbeid enn en Raw fil. Fordi bildeprosessoren kan behandle bildet ditt ferdig i kameraet, samtidig som det kan skarpe det opp og gi det mer kontrast. Dette krever riktignok at du treffer med ALLE innstillinger når du tar bildet.

 

JPEG tar mindre plass:

Har du et lite minnekort og ønsker å ta mange bilder på kort tid, er faktisk ikke Jpeg så dumt å ta ibruk.

 

Dersom du tar bilder med et lite kompaktkamera på ferie, eller du har et speilrefleks og er flink til å stille inn både hvitbalanse, lukkertid, blenderåpning og ISO, så er det helt greit å bruke Jpeg. Det er som i gamle dager; å ta bilder i RAW er som å få negativene med i bestillingen din fra fotobutikken. Å ta bilder i JPEG er som å kun få de ferdige bildene – negativene er slettet for alltid.

 

 

JPEG er raskere i gitte situasjoner:

Er du av dem som er glad i å ta mange actionbilder etter hverandre i raskt tempo, er Jpeg å foretrekke, men det avhenger av kameraet ditt. RAW-filer bruker generelt lengre tid på å lagres i kameraets buffer og på å bli sendt til minnekortet, mens jpeg filer kan være flere millisekunder raskere.

 

Mange gode argumenter for JPEG, men jeg foretrekker likevel RAW formatet. Plass har jeg nok av. Etterarbeidet med bildene er noe jeg liker. Og jeg er fasinert av de store forskjellene jeg kan få i det ferdige bildet.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar