Dybdeskarphet – Del 3

with Ingen kommentarer

KirkefossenbigstopperI det første innlegget om dybdeskarphet tok jeg for meg litt generelt om hva det var, og hva som påvirket dybdeskarpheten i et bilde. I det andre innlegget fortalte jeg litt om liten dybdeskarphet. Når vi vanligvis ønsker det og hva som måtte til for å få liten dybdeskarphet. Linker til innleggene finner du nederst i denne delen.

STOR DYBDESKARPHET

I dette innlegget vil jeg prøve å fortelle deg i hvilke situasjoner det kan være en fordel med mye dybdeskarphet og hva du kan gjøre for å oppnå dette. Det har seg sånn at det ikke bare er å kline til med minsteblender åpning og fyre løs…. selv om du kommer et stykke på vei med det også…. Jeg vil også prøve å forklare hva HYPERFOKALAVSTAND er og hvordan du gjør nytte av den

 

NÅR?

Typiske motiv som «krever» mye dybdeskarphet er:

Landskapsbilder

Gruppebilder

Macro (dette har jeg beskrevet nærmere i del 1)

 

 

 

HYPERFOKALAVSTAND

 

Den avstanden du må fokusere på for å oppnå den største mulige dybdeskarpheten for en kombinasjon av brennvidde og blenderåpning kalles hyperfokalavstanden.

Den vil, med andre ord, endres hvis du endrer på brennvidde eller blenderåpning…

Dersom du forkuserer på hyperfokalavstanden vil dybdeskarpheten strekke seg fra halvparten av denne avstanden og helt frem til uendelig. Denne teknikken kan gjøre det mulig å få både forgrunn og bakgrunn gjengitt med akseptabel skarphet.

Et typisk motiv for denne teknikken kan for eksempel være et epletre i blomst 3 meter unna mot en bakgrunn av fjell og fjord. Fokusér på treet og fjellene i bakgrunnen blir uskarpe. Fokuser på uendelig og fjellene blir skarpe mens epletreet blir uskarpt.

Løsningen? Legg fokus et stykke bak epletreet. Det vil gi brukbar skarphet fra epleblomst til fjelltopp.

Hvor skarpt det blir vil selvsagt avhenge av blenderåpning og avstand. Hyperfokalavstanden for et 50mm objektiv ved blenderåpning f/16 er ca. 5 meter. Bildet vil da bli skarpt fra ca. 3 meter til uendelig.

 

Endel objektiver har en avstandsskala som du bruker for å stille inn på hyperfokalavstanden.

For å regne ut hva som blir hyperfokalavstanden kan du bruke app’en som jeg foreslo i del 1. (Photo tools eller SimpleDOF)

(Visited 73 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar