Lær å bruke kamera – Histogrammet

with Ingen kommentarer

Histogram - 004Du hører støtt og stadig at du må huske å sjekke histogrammet. Du smiler og nikker, later som om det er en selvfølge. Tar en titt bakpå skjermen på kameraet, der du etter et dypdykk i kamera menyen endelig har fått frem histogrammet. Det irriterer deg at bildet blir så mye mindre når denne uforståelige firkanten er fremme. Slapp helt av. Det er ikke noe vanskelig å forstå histogrammet. Jeg kommer nå til å forklare hva du skal se etter og hva du kan gjøre for å bedre bildene…. og hvordan du får frem histogrammet på Canon apparater.

 

Først vil jeg fortelle hva du gjør på Canon speilrefleksen for å få histogrammet frem. Slå på kameraet. Når du nå ser på et bilde på skjermen trykker du på «info» knappen. På mitt EOS 50D må jeg trykke 2 ganger for å vise histogrammet. Trykker jeg en tredje gang får jeg 4 histogram, 1 for hver av fargekanalene RGB (Rød, Grønn og Blå) og 1 for lysstyrken. Jeg liker å bruke den visningen med bare 1 histogram.

 

Først vil jeg si at histogrammene som jeg bruker her har jeg hentet fra Lightroom. Det var enklere, og innholdet er det samme som du får frem på kameraet ditt.

 

Histogram - 002Under eksponert bilde:

Dette histogrammet viser at bildet er under eksponert. Grafen ligger helt mot venstre og vil fortsette til venstre for diagrammet. Du mister detaljer i de mørkeste områdene i bildet. Når du opplever dette er det bare til å øke eksponeringen litt. Det kan gjøres ved å øke ISO, lengre lukkertid, større blenderåpning, blits eller positiv eksponeringskompensasjon. Sammtidig så må jeg få legge til at det i enkelte tilfeller kan være ønskelig å miste detaljer i de mørkeste områdene. Tar du bilder av silhuetter, eller om det er stor forskjell på lyst og mørkt i bildet, så må du bestemme deg for hva som er viktigst å få med detaljer fra.

 

 

 

Over og under eksponert bilde:

Dette histogrammet er verre å komme seg unna. Her strekker grafen seg gjennom hele skalaen og har en peak både på den mørke venstre siden og den lyse høyre siden. Nå blir du stil ovenfor et klassisk valg: Hva er viktigst for mitt bilde? Detaljene i det lyse eller detaljene i det mørke? Eller ta en Ole Brum? Ja takk, begge deler. Da kommer du deg ikke unna HDR.

 

Over eksponert bilde:Histogram - 003

Dette histogrammet viser at bildet ditt er over eksponert. Grafen ligger helt til høyre og vil fortsette utenfor skalaen. Du mister detaljer i de lyse områdene i bildet ditt. Dette justerer du enkelt ved å minke eksponeringen. Du kan da gjøre følgende: Slå av blits, lavere ISO, negativ eksponeringskompensasjon, kortere lukkertid eller mindre blenderåpning. Hvis du har de innstillingene du føler du må ha for å få frem det du ønsker i bildet, så kan du bruke et ND filter. Det kan du lese mer om her. I enkelte tilfeller kan det være ønskelig med et overeksponert bilde. Her må du som fotograf bestemme hva du ønsker. Tar du bilder i rå-format, så er det litt bedre å overeksponere, enn å undereksponere.

 

 

Histogram - 001«Perfekt» eksponering:

Teoretisk så er dette noe i nærheten av perfekt. Teoretisk! Et histogram kan ikke fortelle om bildet ditt er perfekt eller ikke. Du som fotograf bestemmer hva du ønsker å få frem. Men la meg komme med litt fakta om dette histogrammet. Du kan se at grafen her er samlet mot midten av skalaen. Det forteller at dette er et bilde der farger og lys er midt på treet. Du ser at grafen avsluttes før den når høyre eller venstre side. Det betyr at vi har detaljer fra sort til hvit. Og det er en god ting.

 

 

Husk dette:

* Grafen skal avsluttes før den når høyre eller venstre side.

* Venstre side er sort

* Høyre side er hvit

* Det er DU som bestemmer hva som er perfekt

(Visited 238 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar