Raw format – Hvorfor og hvordan

with Ingen kommentarer

RAW - 003I denne serien av innlegg skal jeg prøve å forklare hva Raw formatet er, fordeler og ulemper med å bruke det. Raw format er en fellesbetegnelse på en filtype (ikke bilde) som inneholder ALL informasjon som kameraet klarer å fange når du tar et bilde. Det kan best sammenlignes med negativet fra gamledager. Det er et bilde, men du må gjøre noe med det for å kunne se det. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om hvorfor og hvordan du velger Raw formatet. Følg med fremover, så kommer det mer!

Hva er fordelene og ulempene med Raw?

Det er mange gode grunner til å gå over til Raw formatet, men det er også noen grunner for å holde seg til JPEG.

 

 

 • Raw gir deg større muligheter for redigering av bildene før kvaliteten synker.
 • Raw gir deg muligheten til å tune hvit balanse, skjerping og fargemetning som du vil. Siden dette ikke blir lagt inn av kameraet.
 • Raw filer inneholder MYE mer informasjon enn JPEG. Spesielt når du tenker på (farge)toningen i bildet.
 • Raw filer er typisk 3-5 ganger større enn JPEG i beste kvalitet. Det betyr at du ikke får like mange bilder inn på minnekort og at skuddtakten på ditt kamera kan gå litt ned.
 • Raw filer må behandles i et egnet program før de kan printes, legges ut på nett eller vises frem på annen måte.
 • Bildebehandlingen kan være litt forvirrende til å begynne med.

 

Hva kan jeg gjøre med Raw, men ikke med JPEG?

 

Der den største fordelen med Raw filer viser seg er når du skal få frem detaljer i de lyse områdene i et bilde. Siden Raw filene inneholder så mye mer informasjon, så vil et hvitt område kunne reddes. Dette gjelder også for de mørke områdene, men er ikke like tydelig der. I JPEG bilder vil det fort oppstå støy hvis du gjør de lysere. I tillegg så står du mye friere til å justere hvitbalansen på en Raw fil, enn du vil gjøre på JPEG.

 

Bruker alle proffer kun Raw?

 

Nei. Noen ganger teller fordelen med å kunne publisere et bilde raskt mye mer enn bildekvalitet. I tillegg så får du litt høyere skudd takt på kamera ved å kun bruke JPEG. Typiske eksempler på proffer som MULIGENS kan velge JPEG: Sportsfotografer og nyhetsfotografer.

 

Hvordan velger jeg Raw på mitt kamera?

Vanligvis står kamera innstilt til JPEG når du kjøper det. Inne i kameramenyen under innstillinger for «bildekvalitet» finner du minst 1 alternativ for Raw. Vil anbefale å velge den største Raw filen (ofte bare kalt «Raw»)siden det er litt motstridende å velge Raw, men samtidig ikke utnytte sensoren fullt ut.

 

Hvilke innstillinger kan jeg ignorere når jeg tar bilder i Raw format?

 

 • Eksponering
  • Selv om du har mye å gå på i redigeringsfasen, så prøv å få denne så riktig som mulig i kamera. Det er grenser for hvor mye du klarer å redde, og det er ikke så gøy å bruke mange timer før du ser om bildet er ok.
 • Hvitbalanse
  • Fordel om denne er satt riktig. For det første så sparer det deg tid i redigeringen. For det andre så har hvitbalansen en innvirkning på nyanse spekteret i bildet ditt. Det vil si at: ca riktig holder!
 • Skjerping, ISO Noise reduction, fargerom.
  • Blir bare lagt til som tag i Raw filen. Har ingenting for seg å stille disse inn.
 • Long exposure noise reduction
  • Når denne er slått på ved lange eksponeringer tar kameraet automatisk et mørkt bilde etter ditt, slik at det kan sammenligne data for støy demping. Dette fungerer både for JPEG og Raw.
(Visited 645 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar