Guide til å kjøpe blits

with 1 kommentar

Blits er noe av det mest nyttige ekstra utstyret du kan kjøpe til kameraet ditt. Som det meste innen foto så får du også her det du betaler for, men det er ikke dermed sagt at du MÅ ha det dyreste. Trikset er å finne en modell som gir deg de funksjonene som du trenger og kjøpe den som er hakket over. Da har du litt å gå på når du lærer mer om å bruke blits. Hvis du er en av de som ikke bryr seg om hva ting koster og dermed kjøper toppmodellen, så trenger du ikke å lese mer av dette innlegget.

Dere andre som gjerne har lyst til å lære om hvordan og kanskje hvorfor ting er som de er, kan fortsette å lese.

Den første tanken er ofte at det er ledetallet som betyr noe når du skal handle blits. Ledetallet forteller bare rekkevidden på lyset ved ISO 100 og f/1, det forteller ikke noe om kvaliteten på blitsen.

Det som gjør det hele litt mer forvirrende er at du bare kan gange rekkevidden med 1,41 for hver gang du dobler ISO verdien. Jeg har ikke tenkt å prøve meg på en forklaring. Bare vit at det er sånn det henger sammen. Her er en link til en blits kalkulator.

 

La meg begynne å fortelle om funksjonene som en blits MÅ ha:

Zoom funksjon

Denne funksjonen styrer hvor mye blitslyset blir spredd, slik at lyskjeglen matcher brennvidden. Dette gjør også at blitsen får en lengre praktisk rekkevidde på f.eks 100mm en den har på 35mm.

På de billigste blitsene (som har zoom) er det gjerne bare manuelt, så der må du passe på å ha rett spredning i forhold til brennvidden du bruker. Når du kommer litt opp i pris, så er zoom automatisk, men du kan ofte velge å sette den manuelt.

Fleksibelt hode

For å få et flott blitslys på f.eks portretter kreves det at blitsen ikke blir utløst rett i ansiktet på den du tar bilde av. Med et fleksibelt blitshode kan du rette blitsen mot store lyse flater som tak eller vegger og få et mye jevnere og penere lys i bildene dine.

Se gjerne om hodet kan både tiltes og snues.

Vidvinkelpanel

De fleste blitsene dekker en brennvidde fra 24mm, så om du bruker et objektiv med kortere brennvidde vil ikke blitsen klare å belyse kantene av bildet. Har blitsen derimot et vidvinkelpanel, så vil lyset spres mye bedre.

 

Her kommer de funksjonene en blits BØR ha:

High speed sync

Denne funksjonen ville jeg i utgangspunktet si er en «MÅ ha» funksjon. Vanligvis vil ikke blitsen fungere sammen med lukkertider som er kortere enn ca 1/250 sek. Grunnen til det er at lyset ikke vil rekke å lyse opp hele bildebrikken ved så raske lukkertider. High speed sync gjør det mulig å bruke mye raskere lukkertider med blits.

Dette er noe du vil få bruk for når du skal bruke blitsen som utfyllingslys ute i sterkt sollys.

Synkronisering med 2 lukkergardin

For å fryse motiver som har en egen lyskilde (f.eks biler), så bør du legge blitsen til 2 gardin.

Om blitsen legges til første gardin vil stripene fra lysene se ut som om de går fremover fra bilen.

Manuell lysstyrke

For å kunne ta full kontroll over hvor mye blitslys du vil ha i bildet, så er dette en viktig funksjon. Blitskompensasjons funksjonen virker et lite stykke på vei, men ikke helt inn.

 

Ekstra funksjoner som er kjekk å ha:

Modellys

For justering av styrke og retning på lyset, så er denne funksjonen veldig nyttig. Her vil blitsen lyse over lengre tid slik at du får tid til å se hvordan lyset faller og plasserer skyggene.

Flashbracketing

Denne funksjonen sørger for at det blir tatt 3 bilder med forskjellig blits styrke, men ellers like innstillinger.

Stroboskop

Om du ønsker å belyse et motiv flere ganger i løpet av en eksponering så er det denne funksjonen du trenger. glimrende effekt for bilder med litt action.

Radiostyring

Blitser som blir trigget av lysglimtet fra andre blitser er vel og bra…. helt til plassering eller lysforhold gjør at den ikke «ser» lysglimtet fra hovedblitsen. Står slave blitsen bak en vegg, i sollys eller inne i en softboks, så er eneste utvei radiostyring.

 

(Visited 133 times, 1 visits today)

One Response

  1. Ekstern blits | DinFotoSide
    | Svar

    […] inn på de forskjellige funksjonene, men du får som regel det du betaler for. I innlegget “Guide til å kjøpe blits” kan du få flere tips til hva du bør se […]

Legg inn en kommentar