Lær å bruke kamera – Display

with Ingen kommentarer

Fortsetter min lille innføring i kamerabruk med å forklare litt om hva som befinner seg i displayet. At det er mye informasjon som vises på skjermen hjelper jo ikke om du ikke vet hva de forskjellige tingene forteller. Jeg kommer ikke til å forklare inngående om alle alternativer, men når du har lest dette innlegget så vet du gjerne hva du skal se etter neste gang du slår på kamera.

Grunnen til at jeg tar dette FØR vi beveger oss inn i den kreative sonen (lover at neste innlegg er der!), men etter AUTO innstillinger, er at det er NÅ du virkelig får behov for å vite hva som er hva av innstillinger.

Her er det ikke tid til å ligge på latsiden! Hold deg fast, her kommer de på løpende bånd:

Display - ProgramI rød firkant:

Valgt program

Her vil det være et symbol som viser de forskjellige AUTO programmene, eller bokstavkoder for de kreative innstillingene.

P – Program

Tv – Time Value (lukkertids prioritet)

Av – Aperture Value (Blender prioritet)

M – Manuell

Jeg bruker Canons betegnelser og eksempler fra Canon, siden det er det jeg har. Om du har et annet merke og ikke finner ut hva som er tilsvarende, så bare spør.

Display - BlenderI den grønne firkanten:

BLENDER

Her kan du lese av blenderåpningen som er innstilt. Blenderåpningen styrer grovt sett hvor mye som er skarpt i bildet ditt. Lite tall gir et lite område som er skarpt, og større tall gir et større område som er skarpt.

Her kan du lese mer om blender.

Display - LysmålerI den røde firkanten:

Eksponeringsskala

Punktet i den lille firkanten beveger seg og viser hvordan bildet ditt blir eksponert utifra kameraets lysmåler. «Perfekt» eksponering vil være når punktet ligger rett under 0. Ligger den mot + siden vil bildet bli lyst og om den ligger mot – vil bildet bli mørkt.

 

Her kan du lese om Eksponeringskompensasjon, og få en grundigere innføring i kameraets eksponering.

Display - BlitskompI den røde firkanten:

Blitskompensasjon

Her viser det om du har valgt at blitsen skal være kraftigere eller svakere enn kameraets lysmåler sier at det er behov for. Mange kreative muligheter ved bruk av denne innstillingen.

Her kan du lære mer om å bruke blits

Display - fokuspunktI den røde firkanten:

Fokuspunkt

Her ser du hvilke fokus punkt som er valgt. På mitt bilde er kun punktet i sentrum valgt. Generelt vil jeg anbefale å velge 1 punkt eller 1 gruppe (for de med så fancy kamera). Da har du mer kontroll på hvor kamera fokuserer.

Her kan du lære mer om fokus

Display - filformatI den røde firkanten:

Filformat/Bildekvalitet

Her vil det være oppgitt i hvilke filformat og kvalitet bildene blir lagret i kamera. I mitt eksempel står kamera innstilt på å ta RAW filer i beste kvalitet.

Så lenge du skal redigere bildene før de brukes, så anbefaler jeg denne innstillingen i 99% av tilfellene. Om du har behov for å kunne ta raske serier, så KAN det være en fordel å ta bilder i JPEG.

PS: Til dere som hadde tenkt å kommentere at jeg hoppet over ISO, så har jeg bare gått ut ifra at når det står ISO i displayet, så er det selvforklarende hva dette tallet står for…. HA!

(Visited 74 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar