Raw format – Hvordan konvertere til bilder

with Ingen kommentarer

RAW - 004I denne serien av innlegg skal jeg prøve å forklare hva Raw formatet er, fordeler og ulemper med å bruke det. Raw format er en fellesbetegnelse på en filtype (ikke bilde) som inneholder ALL informasjon som kameraet klarer å fange når du tar et bilde. Det kan best sammenlignes med negativet fra gamledager. Det er et bilde, men du må gjøre noe med det for å kunne se det. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om hvordan du konverterer Raw filen til et bilde og hva du trenger. Følg med fremover, så kommer det mer!

 

 

 

Hvilke program bør jeg bruke for å åpne og redigere Raw filer?

Svaret på dette spørsmålet avhenger av hvilke type bilder og hvor mye bilder du tar. Skal du legge mye penger i det, eller holder det med et gratis alternativ?

De fleste digitale speilrefleksene blir levert med et program som kan konvertere raw filene for det kameramerket. Disse programmene er et OK utgangspunkt, men brukergrensesnittet kan være litt klumsete og simpelt. Akkurat som mulighetene du har for justeringer… klumsete og simple… (setter det selvfølgelig litt på spissen)

Et program som virkelig gjør jobben er Adobe Camera Raw. Ofte bare kalt ACR. Det ligger innebygget i både Adobe Photoshop og i Adobe Photoshop Elements. I ACR får du også muligheten til å gjøre mindre retusjering av bildene allerede FØR de blir konvertert til en bildefil. Versjonen som følger med Elements gjør mye mer enn de programmene som du får med kamera. Ulempen er kanskje at du ikke kan velge bildestiler og andre innstillinger fra kamera direkte. Funksjonene finnes i ACR også, men har kanskje andre navn eller krever mer enn 1 trykk på en knapp.

 

Et dedikert program for å håndtere Raw filer kan være ønskelig om du tar steget helt ut og bare tar Raw bilder. Eksempel på slike programmer der du kan organisere og justere på Raw filer er Adobe Photoshop Lightroom, Apple Aperture, Capture One Express/Pro og RawTherapee (Gratis). Her får du en bedre og mer behagelig arbeidsflyt på din vei mot et ferdig bilde. I bunnen av Adobe Photoshop Lightroom ligger selvfølgelig ACR, men grensesnittet i Lightroom er mye mer brukervennlig.

 

Jeg kan ikke åpne raw filene fra mitt nye kamera i Photoshop!!!

Hva må jeg gjøre?

Først så må du ta det helt rolig, for dette er et vanlig problem når nye kamera modeller kommer på markedet. Raw filene er (akkurat som kameraene) under en kontinuerlig utvikling. Det gjør at det kommer en ny versjon med omtrent hvert nye kamera. Adobe er relativt raskt ute med oppdateringer for Photoshop serien sin. Så da må du bare oppdatere programmet ditt. Har du derimot en eldre versjon av Photoshop, så kan du laste ned en converter fra adobe, som gjør om Raw filene til Adobe sitt dng format.

Link til Adobe Dng Converter (du finner den et stykke nede på siden)

(Visited 789 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar