Lær å bruke kameraet – Hvitbalanse

with 1 kommentar
Auto hvitbalanse - 001
Automatisk hvitbalanse

En ting jeg har oppdaget i kursene som jeg har holdt eller vært på, er at hvitbalansen stort sett alltid står på auto. Det gjelder for alle, ikke bare de som er helt fersk innen foto.

Hvitbalansen er en referanse for kameraet, slik at fargene i motivet ditt skal bli konstant. Jeg vil ikke si at fargene skal bli riktig, for det er en kreativ prosess, der du som regel er på jakt etter det bildet som gjør seg best på veggen.

 

I enkelte situasjoner kommer kameraets automatiske hvitbalanse til å gjøre bildene dine litt kjedeligere. Typiske scenarier er når bildene er dominert av få og sterke farger eller når du har blandet belysning.

Det er i hovedsak to måter å håndtere det på.

Ved blandet belysning er det best om du tar bilde av et hvitt ark og setter hvitbalansen etter det. Her må du se bruksanvisningen til ditt kamera for hvordan det gjøres. Tar du raw filer kan du også sette hvitbalansen i ettertid ved å bruke det samme arket som referanse.

 

Når du har motiver med få og sterke farger kan du bruke en av de forhåndsinnstilte hvitbalanse verdiene som du har på kamera. Da velger du rett og slett den som best gjenspeiler det lyset som er rundt deg.

 

Her kan du se hva endring av hvitbalanse gjør med et bilde av solnedgangen:

Tungsten-001
Hvitbalanse satt til – Tungsten
Daylight-001
Hvitbalanse satt til – Dagslys
Flash-001
Hvitbalanse satt til – Blits
(Visited 180 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] Her kan du lære litt mer om hvitbalanse […]

Legg inn en kommentar