Raw format – Lagring av filer

with Ingen kommentarer

RAW - 005I denne serien av innlegg skal jeg prøve å forklare hva Raw formatet er, fordeler og ulemper med å bruke det. Raw format er en fellesbetegnelse på en filtype (ikke bilde) som inneholder ALL informasjon som kameraet klarer å fange når du tar et bilde. Det kan best sammenlignes med negativet fra gamledager. Det er et bilde, men du må gjøre noe med det for å kunne se det. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om lagring av Raw filen. Følg med fremover, så kommer det mer av noe annet!

 

Når jeg vil lagre filen min får jeg mange valg. Hva er best å velge?

JPEG – Det åpenbare valget om du anser deg som helt ferdig med redigering og bare har planer om å vise frem eller sende bilder i en e-post. IKKE velg JPEG om du har tenkt å redigere bildet mer. Hver gang du lagrer en JPEG fil (fra et redigeringsprogram) vil litt av bilde informasjonen gå tapt og bildekvaliteten går ned.

 

TIFF 16bit – Dette er det beste valget om du skal arbeide videre med bildet i Adobe Photoshop CS5 eller lignende program som takler 16bit bildefiler. Det er ikke mange program som tar vare på fordelen med å ha bildefiler med 16 bit oppløsning.

 

TIFF 8bit – Bedre valg om du bruker programmer som Adobe Photoshop Elements for redigering. Elements takler også 16bit filer, men det gir deg flere muligheter på 8bit filene.

 

Hvis jeg lagrer Raw filen som JPEG, kunne jeg ikke like godt valgt JPEG rett fra kamera?

Om du bare åpner Raw converteren og legger til standard valgene før du lagrer som JPEG, så kunne du nok valgt JPEG i kamera og fått vel så bra bilder. MEN da hopper du fint bukk over alle fordelene med Raw. Poenget er jo at du kan fintune og hente det beste ut fra hvert enkelt bilde uten at det går ut over bildekvalitet. Med JPEG er det mer «What you see, is what you get»

JPEG to Raw

 

Ikke ødeleggende redigering. Hva er det?

 

Når du redigerer et JPEG eller TIFF bilde og du trykker «Save» vil alle data bli overskrevet og originaldata glemt. Når du redigerer Raw filer lages det en fil med en annen betegnelse som lagres sammen med bildet. Der vil alle endringer være. (se neste avsnitt) Enkelte program, som Adobe Photoshop Lightroom, kan redigere TIFF og JPEG på samme ikke ødeleggende måte som Raw filer, men du vil fortsatt kjempe med begrensingene i filformatet.

 

 

Når jeg har redigert Raw filene mine dukker det opp en fil med xmp betegnelse. Hva er dette?

 

Dette er en fil som inneholder ALLE endringene du har gjort i ACR/Lightroom. Adobe sine programmer gjør ingen endringer på selve Raw filen. Alt blir registrert i denne lille filen som ligger ved hver Raw fil. Den eneste gangen du trenger å tenke på denne filen er om du skal kopiere bildene til et annet sted. Da må du huske å ta med BEGGE filene, ellers vil du bare se bildet slik det var rett fra kamera, UTEN dine endringer. Andre produsenter av Raw Convertere gir disse filene en annen betegnelse, men det er til samme formål.

(Visited 283 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar