Fem snarveier til bedre bilder

with Ingen kommentarer

Det er mange små detaljer som avgjør om bildet ditt blir bra, ok eller dårlig. Heldigvis finnes det ikke fasit svar på hva som er det perfekte bildet, og dermed heller ikke hvordan du kommer frem til det. Vi får fokusere på å luke bort nybegynnerfeil og ting som tusener-på-tusener av andre fotografer har prøvd uten hell.

Her kommer de fem tingene som vil utgjøre den største forbedringen av bildene dine:

 

1. Bytt til blenderprioritetAv

Hovedhjulet på toppen av kameraet vil ha et alternativ som heter «Av» eller «A», avhengig av kameramerke. Det er kjent som ‘blenderprioritet’. Denne modusen gir deg den perfekte kombinasjonen av en anstendig eksponering (i de fleste situasjoner) og kreativ kontroll. Den eneste gangen denne innstillingen gir ikke rett eksponering er når en scene er spesielt lys (som en snø scene), eller mørk (som en svart Labrador). Med blenderprioritets programmet trenger du bare å tenke på hvor mye dybdeskarphet du trenger i bildet dit.

 

 

En stor del av det kreative innen fotografering er å justere blenderåpningen for å sikre at mer eller mindre av bildet er i fokus. Det fine med blenderprioritet er at du kan velge den blenderen du vil, og kameraet velger passende lukkertid for å få riktig eksponering. Selv om lyset endres mens du tar bilder, vil ikke blender endres, bare lukkerhastigheten. Dette betyr at din kreative visjon ikke vil endres heller.

Alt du trenger å huske er jo lavere blendertall (f / 4 for eksempel), jo mindre av bildet vil være i fokus. Kameraer kan være overveldende, og har forskjellige måter å gjøre det samme. Når du begynner med fotografering er det viktig å holde ting enkelt. Det betyr å forstå hva du ikke trenger å bekymre deg om ennå. Det fine med blenderprioritet er at du har en mindre knott å bekymre deg for….

Eksponeringskompensasjon

Hvis du ikke er fornøyd med eksponeringen, kan du bruke kameraets eksponeringskompensasjon for å gjøre det lysere eller mørkere. Dette styres vanligvis ved hjelp av en +/- knapp og ved å vri på hjulet, men sjekk manualen for ditt kamera om hvordan du gjør dette. Kameraer har en tendens til å gjøre svært lyse scener for mørke og mørke scener for lys.

 

2. Hvordan unngå uskarpe bilder

En av de vanligste problemene nye fotografer får, er uskarpe bilder forårsaket av å ha en lav lukkerhastighet. Her er en enkel regel for å hjelpe.

Lukkertid må være raskere enn brennvidden på objektivet. Så, hvis du bruker et 17-70mm objektiv og du setter objektivet til 70mm, så trenger du en lukkertid på minst 1/70 sekund. Hvis du zoomer ut til 17mm så du vil trenge en lukkerhastighet på 1/17 sekund. Merk at dette er den absolutt tregeste lukkertid du kan bruke og regelen forutsetter at du og motivet står i ro.

Skarpere bilder

Lukkertiden kan være så lang du vil, hvis du bruker et stativ, med mindre motivet er i bevegelse. Du kan lage flotte effekter ved å bruke et stativ for landskapsbilder der en del av landskapet er i bevegelse. For eksempel: rennende vann, trær i vinden, billykter, skyer etc.

Hvis lukkertiden er for treg så kan du gjøre blenderåpningen større for å slippe mer lys inn i kameraet. Velg et mindre ‘f nummer’ (f / 4 i stedet for f / 8 for eksempel). Hvis du allerede er i det minste f-nummer kan du få, eller du ikke ønsker å senke, det fordi mindre av bildet vil være i fokus, da har du et annet alternativ. Velge et høyere ISO-nummer og holde den samme blender som før. Igjen, blenderprioritet vil sikre eksponeringen ligger riktig med mindre scenen er generelt veldig mørkt eller veldig lys.

 

Null rot - 001

3. Kom nærmere og fjerne rot

Nesten enhver fotograf starter med å fotografere ting fra for langavstand. De vil lage portretter hvor personen har et stort område av intet rundt dem. Kanskje dette er fordi folk flest synes det er ubehagelig å bli fotografert, og de ​​fleste nye fotografer er nervøs for å stå i nært nok til å ta bilde. Et lengre objektiv kan virkelig hjelpe. 100mm eller mer  gjør at du kan stå utenfor intimgrensen og fortsatt få en godt sammensatt bilde.

Like før du trykker på utløserknappen husk å sjekke for uønskede elementer og vurdere om hovedmotivet ditt er fint og fyller rammen. Hjernen vår lurer oss ofte når den er opphisset av noe, da virker det større enn det egentlig er. Se på bakgrunnen og vurder om det kan være mindre rotete. Hvis du ikke klarer å bevege deg selv eller motivet for å skape en renere bakgrunn, kan du bruke et lavere blendertall (f / 5 eller lavere, for eksempel) å viske ut bakgrunnen mer.

 

 

4. Se etter geometriske figurerGeometri - 001

Hvis du ser på dine favorittbilder du vil legge merke til sammensetningen er ofte består av ganske definerte former. Trekanter, diamanter, sirkler, firkanter, parallellogrammer og trapeser. Alle satt sammen for å skape et behagelig mønster. Hjernen vår liker ting når ting er i system. Tenk på den beroligende effekten av et pent innredet hotellrom. Det består av ryddige geometriske former, fra de pent stablede håndklærne til brettet trekant av toalettpapir og runde mint sjokolader på puten.

 

Følelser - 0015. Kom i kontakt med dine følelser

Når du har lyst til å lage et bilde, tenk over hvorfor du plukker kameraet opp. Hva var det som inspirerte deg til å ta frem kameraet i dette øyeblikket? Hvis du fotograferer en person, hva er deres fysiske og personlighetstrekk som du ønsker at bildet skal formidle?

 

Tenk deg å se ut over en steinete bukt der solen går ned til høyre. Det er et fyr rett fram på den andre siden av bukta, og uværsskyer ruller inn bak det. Skummende bølger slår mot steinene nedenfor. De fleste vil da ta frem vidvinkel linse, og prøve og fange hele scenen i bilde. Problemet er, solnedgangen ville være langt unna, og bølgene, steiner og fyr ville være nesten umerkelig.

I denne situasjonen vil jeg anbefale deg å ta mer enn ett bilde. Først kan du gå til steinene, og komme deg ned så lavt at sprayen av bølgene vil være bakbelyst mot solnedgangen. Deretter kan du lage en kraftig silhuett av fyret mot uværsskyer. Ved å komponere to bilder får du frem budskapet mye klarere.

Så, før du trykker på at utløserknappen vurder om du har komponert bildet ditt på en måte som gjør at budskapet ditt klart.

 

Om du er uenig med noen av disse tipsene, eller har noen bedre? Legg igjen en kommentar nedenfor.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar