Lær å bruke kameraet – Fokus typer

with 2 kommentarer

Har du noen ganger lurt på hvilke type fokus du bør velge og hva som er forskjellen på de? Det har jeg lurt på, så nå har jeg tenkt å komme med en kjapp forklaring på det i dag.

Det som kan være litt forvirrende og kanskje skremmende å endre på i begynnelsen er fokustyper og fokuspunkt. I løpet av dette innlegget vil du få servert en enkel liste over når du bør bruke den enkelte fokustype.

 

 

EN FEILKILDE

Det første jeg vil ha deg til å gjøre, bør du gjøre hver gang du skal ta bilDiopterde med et annet kamera. Til høyre for søkeren er det et lite hjul med pluss og minus markert. Gjør det til en vane å stille på dette hjulet til markørene for fokus punkt er HELT SKARPE! Da vil optikken i kamerasøkeren være tilpasset DITT syn, og du vil kunne se når ting er i fokus. Er denne stilt inn feil, så vil bildene du tar med manuell fokus bli uskarpe.

Fokus - 001

 

Valg av fokuspunkt

Jeg har gjort det til en vane å bare ha 1 fokus punkt aktivt. Det er det enkleste trikset for å få autofukus til å fokusere på det punktet du vil.

Lar du kamera selv velge fokuspunkt så vil kamera som regel prøve å fokusere på det som er nærmest kamera. Bildet til venstre ville kanskje kamera valgt å fokusere på kvistene i forgrunnen, ikke på landskapet.

Før vi fortsetter, så vil jeg si at jeg bruker KUN Canon betegnelser og andre merker kaller det noe litt annet.

 

 

 

 

 

 

FOKUSTYPER

 

One Shot 

Ligger i navnet. 1 fokusering for 1 bilde. Helt topp innstilling å bruke, og sannsynlig vis den som blir mest brukt. Hver gang du trykker utløserknappen halvveis ned vil kamera fokusere. Brukes til de fleste motiv.

AI Servo

Dette er foretrukne fokus innstilling for action bilder. Sport og flygende fugler er det første jeg kommer på, men alt der du prøver å følge motivet og holde det i fokus vil få frem det beste i ditt kamera om du har aktivert denne fokusmetoden. Kamera vil fokusere så lenge du holder utløseren halvveis inne. Lønner seg å kombinere med seriebilde modus og ta serier på 3-5 bilder i slengen.

Her er det en fordel å aktivere alle fokuspunktene da de vil hjelpe hverandre og gjøre fokus raskere/mer presis.

AI Fokus

Brukes når motivet ditt stort sett står i ro, men det er en mulighet for at det begynner å bevege seg. Et mulig valg for bilder av barn og rolige dyr. Enkelt forklart veksler her kamera mellom one shot og AI Servo etter behov.

Min personlige mening er at denne blir litt tregere enn om du velger en av de to første.

 

MANUELL FOKUS

Dette er muligens det mest skremmende valget. Noen ganger kommer du ikke unna manuell fokus om du skal få gode bilder, så det er bare å begynne å øve.

 

MACRO:

Bare glem autofokus med en gang. Det beste her er om kamera står på et stativ og du bruker forstørrelsen i live view for å sette fokus helt presis.

 

Bilder gjennom glass:

Her vil glasset lure autofokusen og bare tilfeldigheter avgjør om motivet ditt er i fokus eller ikke. I tillegg så er det noen flere ting som du må passe på når du tar bilder gjennom glass, men det kan jeg komme tilbake til.Fokus - 002

 

Andre tilfeller der manuell fokus er å foretrekke:

 

 • Bilder av speilbilder og refleksjoner
 • Nattbilder (for mørkt til at autofokus virker)
 • Sikkert noen flere tilfeller også, men jeg kommer ikke på det.

 

Del gjerne innleggene mine på Facebook, Twitter, Google pluss eller radioen….

(Visited 378 times, 1 visits today)

2 Responses

 1. Henrik
  | Svar

  Hva med intern fokus?

  • Kim
   | Svar

   Hei Henrik.
   Hva mener du med intern fokus?
   Om du tenker på objektiver som har intern fokus, så betyr det bare at lengden på objektivet ikke endres når fokus endres. Siden dette er en gjennomgang av fokustyper som du kan velge i kamera, og ikke en gjennomgang av tekniske løsninger på objektiv, har jeg utelatt det fra artikkelen.

Legg inn en kommentar