Raw format – Redigering

with Ingen kommentarer

Raw - 006I denne serien av innlegg skal jeg prøve å forklare hva Raw formatet er, fordeler og ulemper med å bruke det. Raw format er en fellesbetegnelse på en filtype (ikke bilde) som inneholder ALL informasjon som kameraet klarer å fange når du tar et bilde. Det kan best sammenlignes med negativet fra gamledager. Det er et bilde, men du må gjøre noe med det for å kunne se det. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om hvilke muligheter du har i redigeringen av Raw filen. Følg med fremover, så kommer det mer!

 

I dette eksempelet vil jeg forklare med utgangspunkt i Adobe Photoshop Lightroom, siden det er programmet som jeg foretrekker å bruke. Alle endringer jeg gjør på et bilde vil jeg kunne gå tilbake og endre på hele tiden. Det gjør redigeringen helt ufarlig.

 

1: BeskjæringLightroom basic - 001

Et fornuftig sted og starte er med beskjæring. Sørg i samme slengen for at horisonten er vannrett (11). Innen nr 1 er det også verktøy for flekkfjerning, fjerning av røde øyne, et gradert filter verktøy og verktøy for å gjøre lokale justeringer.

 

2: Svart/hvitt eller farge?

Her er det bare å velge om du vil ha farger eller ikke. Dette valget trenger du ikke å gjøre som nr 2, men om bildet skal være i svart hvitt, så er det greit å bestemme seg med en gang, for justeringene som kommer lengre nede blir ikke lik på sort/hvitt som når du har farger.

 

3: Hvitbalanse

I Lightroom har du tre muligheter for å sette hvitbalanse.

Pipette som du bare klikker i et område på bildet som skal være helt hvitt.

Velge en forhåndsinnstilt hvitbalanse (samme valg som på kamera)

Eller manuelt justere på skalaen.

 

4: Eksponering

Flytt mot høyre for å få lysere bilde, venstre for et mørkere bilde. Følg med på grafen i histogrammet slik at du ikke ender opp med store områder uten detaljer i lyse eller mørke områder. Om du klikker på trekantene oppe i hjørnet på histogrammet, vil en blåfarge i bilde viser der det blir helt sort og en rødfarge markere der det blir for lyst.

 

5: Gjenoppretting

Her finner du fire glidebrytere som gjør magiske ting med bildet ditt! (jeg begynner ALLTID med blacks og Whites)

«Blacks» endrer punktet hvor det blir helt sort. Hold «Alt-knappen» inne mens du drar i denne, så kan du justere til litt detaljer kommer frem.

«Whites» endrer punktet hvor det blir helt hvitt. Brukes på samme måte som «Blacks», men vær litt mer forsiktig med denne. Se etter om det er noe i bildet som skal være HELT hvitt.

«Highlights» lar deg hente frem detaljer i det hvite området. Forsiktig med bruken av denne, da overdreven bruk kan fremkalle støy i bildet.

«Shadows» henter frem detaljer i de mørke områdene. Her må du også følge med om det kommer støy i bildet.

 

6: Fremtoning (Direkte oversatt: Tilstedeværelse)

«Clarity» gir deg større kontraster i mellomtonene i bildet ditt. Jeg foretrekker å gi denne en liten dytt mot høyre.

«Saturation» øker eller minsker intensiteten på alle fargene i bildet.Lightroom basic - 002

«Vibrance» øker eller minsker intensiteten på de svakere fargene i bildet.

 

7: Skjerping (NB se bilde i str 100%)

Dette er det siste jeg gjør før jeg eksporterer bildet til det formatet som jeg ønsker.

 

8: Støy redusering (NB se bilde i str 100%)

Lightroom legger automatisk inn 25 på farge og 50 på farge detaljer. Som regel så er det nok for å ta fargestøyen i bildet.

«Luminance» justerer jeg opp til støyen er borte.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar