Astrofotografi: Ingrid’s guide for å fotografere stjernehimmelen

with 1 kommentar
-ingridkjelling-astrotutorial-minfotoside
Melkeveien og ‘the Zodiacal light’ over Canal Rocks i Western Australia.  16mm, f2.8, 25sekunder, ISO 6400

‘Wide field astro photography’ er betegnelsen på landskapsfotografi som inkluderer nattehimmelen. Å fotografere nattehimmelen kan for mange virke uoppnåelig men det er rett og slett ganske enkelt om man bare vet hvilket utstyr man burde bruke og hvilke innstillinger som egner seg best. Den største utfordringen du kommer til å møte er mest sannsynlig å finne en mørk nok nattehimmel fri for lysforurensning fra by og bygd.

 

Utstyr

  • Kamera med manuelle innstillinger.
  • Vidvinkel-objektiv helst f/2.8 eller raskere.
  • Stødig stativ
  • Hodelykt/lommelykt eller liknende for å finne fram i mørket
  • Fjernkontroll for kamera for å unngå alt av bevegelse

 

For best mulig resultat bør du bruke et kamera som tåler høye ISO innstillinger godt. Kvaliteten på bildene dine vil komme veldig an på hvordan kameraet ditt tåler høy ISO. Når du fotograferer nattehimmelen vil du alltid ha en viss grad av støy fra bruk av høy ISO. Kameraet du velger spiller derfor en stor rolle når du begynner å bli litt pirkete på selve kvaliteten av bildene dine. Selv har jeg nettopp oppgradert fra et Canon EOS 5dmkII til EOS 6d bare på grunn av at 6d’en tåler høy ISO utrolig mye bedre en 5dmkII.

Nattfoto er en balanse lek mellom ISO, blenderåpning og lukkertid. Jo større blenderåpning objektivet ditt tillater deg, jo mer lys kan du slippe inn uten å bruke høyere ISO. Derfor vil det være best å bruke et objektiv med blenderåpning f/2.8 eller større. Når det er sagt går det fint å ta bilder av nattehimmelen på blenderåpning f4 også – men, jo større blenderåpning jo bedre.

 

Grunnen til at jeg anbefaler deg å bruke et vidvinkelobjektiv, er ganske enkelt fordi brennvidden du fotograferer med vil påvirke hvor lang lukkertid du kan bruke før stjernene dine går fra å se ut som ‘prikker’ på himmelen til å bli ‘streker’ eller star trails som det så fint heter på engelsk.

Grunnen til at stjernene blir til streker er fordi jorden snurrer rundt så når du bruker lukkertider lengre enn en viss lengde vil bevegelsesbanen til stjernene vise seg som streker på bildene dine. Jo videre objektiv, jo lengre er ‘avstanden’ fra kamera-sensoren din til stjernene og dermed kan du bruke lengre lukkertid før kameraet vil ‘registrere’ at vi snurrer rundt.

 

minsidefoto_MG_2797-megallanic clouds-astro-websize
`Magellanske skyer` sett fra Vest Australia.

 

(Visited 8 012 times, 1 visits today)

One Response

  1. […] Dette innlegget om grunnleggende natt fotografering burde vel strengt tatt kommet først i rekken av innlegg som omhandler dette temaet, men siden Ingrid Kjelling skrev et glimrende innlegg til oss om astro fotografering, som hun sendte fra Australia, så kommer det grunnleggende nå. Her kan du lese innlegget: Astrofotografi: Ingrid’s guide for å fotografere stjernehimmelen. […]

Legg inn en kommentar