Lær å bruke kameraet – Back button focusing

with Ingen kommentarer

Oppsett av kamera - 002Har tenkt å komme med noen argumenter for å flytte fokuseringen fra utløserknappen til AF knappen på baksiden av kamera…. Nå er det sikkert noen som lurer på hva som går av meg….. hvem i all verden vil flytte fokuseringen vekk fra utløseren??? Det fungerer jo bra! I de aller fleste situasjoner fungerer det helt OK med fokusering og utløser på samme knapp… men kanskje ting blir litt lettere med to knapper? Først vil jeg komme med noen påstander for å flytte fokuseringen, så vil jeg fortelle hvordan du gjør det (med utgangspunkt i mitt Canon EOS)

 

Lettere å låse fokus

Hvis du tar bilder der fokus ikke er i senter av bildet, så kan du legge fokuspunktet på det stedet du ønsker å ha fokus og trykke på AF knappen med tommelen. Nå kan du ta tommelen vekk, rekomponere og ta så mange bilder du ønsker uten at fokus endres. Med fokus på utløserknappen, så vil du være nødt til å fokusere for hvert bilde.

 

Lettere å time bildene

Når timing er viktigst…. Tar du bilder av f.eks en som holder en tale, så kan du fokusere på ansiktet og sitte klar til å trykke på utløseren når personen ser opp. Du slipper å sitte med utløseren halveis nedtrykt. Om det er noe som beveger seg som du vil holde i fokus så holder du bare tommelen på AF knappen (husk å sette kamera til AI Servo)

 

Mindre sjanse for å bomme med fokus på bevegelige motiver

Når du tar action bilder hender det ofte at noe kommer i veien mens du følger motivet ditt. Da kan du slippe AF knappen med tommelen, men fortsatt kunne ta bilder med pekefinger.

 

Lettere å overstyre autofokus manueltAuto Manuel fokus - 001

De fleste av Canons objektiver lar deg fokusere manuelt selv om objektivet står på autofokus. Ved å ta tommelen vekk fra AF knappen så har du muligheten til å justere fokus manuelt med en gang og selv om du tar flere bilder så trenger du ikke å bekymre deg for at autofokus skal gjøre sine justeringer.

 

Lettere å fokusere ved macro fotografering

Mange ganger er det lettere å få skarpe macrobilder ved å flytte kamera eller motiv etter at fokus er låst. Da kan du justere hvor i bildet du vil ha det skarpt og autofokus vil ikke justere noe før tommelen din forteller det.

 

Ikke veldig godt forklart, men prøv det en stund og gjør deg opp din egen mening…. Jeg oppdaget at det tok en god stund å venne seg til at fokus ligger på en annen knapp, så det er kanskje en ide å gå ut for å ta bilder som ikke nødvendigvis skal brukes til noe….. Ta bilder for treningens skyld, altså….

 

Hvor finner jeg dette??

På mitt Canon EOS 50D finner jeg det i menyen som heter C.Fn IV: Bruk/Andre. Se etter den som heter «Utløser/AF-ON knapp». Fabrikk innstilling er «0:Måling+AF start» da vil utløserknappen oppføre seg slik den alltid har gjort. Det alternativet vi nå skal velge heter «2:Måling start/Måling+AF start». Tallet i forkant kan være et annet på andre modeller. På Canon EOS 6D er det nå en egen meny for å endre funksjon på knappene. Dette valget forteller at: når du trykker utløserknappen så vil kamera utføre lysmåling og ta et bilde. Når du trykker AF-ON vil kamera utføre lysmåling og fokusere.

 

Lykke til, og fortell meg gjerne om dine erfaringer med back-button-focusing!

(Visited 262 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar