Redigering av nattbilder

with Ingen kommentarer
Utgangspunkt
Utgangspunkt

Som den årvåkne leser sikkert har oppdaget, så vendes temaet på siden mer over mot bilder i svakt lys, eller nattbilder. Dette er av den enkle grunn at det er mørkt (eller skumring) når jeg kommer fra jobb, men jeg synes ikke det er noen grunn til å la kamera ligge av den grunn. Jeg kom også på at min arbeidsflyt for nattbilder er litt forskjellig fra arbeidsflyten med andre bilder.

Jeg bladde kjapt gjennom samlingen min med bilder som har tag «Nightshot» og klikket meg inn på et tilfeldig som kanskje har potensiale.

Utgangspunktet er (om eg skal være ærlig) ikke noe å henge på veggen. Fargene er alt for gul, horisonten heller, og taket som er i bunn av bilde tar alt for mye oppmerksomhet.

Jeg vil guide deg gjennom det jeg gjorde med dette bilde steg for steg.

PS: Tastatursnarveier skriver jeg i parantes

Steg 1

Horisonten i vater

 

Gå til «Crop & Straighten» (r) og bruk vateren for å justere bildet slik at horisonten er i vater.

Om bildet ditt er veldig mørkt kan du øke eksponeringen, rette horisonten og sette eksponeringen tilbake. Resett av en slider gjøres enkelt ved dobbeltklikk på slider navnet.

Steg 2

Farger

 

Juster fargene

«Temp», «Tint» for å justere inn til en nyanse du liker

«Vibrance» og «Saturation» for å justere hvor kraftige farger du vil ha.

Du kan også bruke pipetten for å velge noe som er hvitt

Steg 3

Sort nivå

Nå er det på tide å justere sort og hvitt nivået i bildet. Sliderne «Black» og «White» tar det helt sorte og hvite, mens «Shadows og «Highlights» tar for seg skygge og høylys.

«Clarity», kontrast i mellomtonene, øker jeg også i denne omgang. Det gir bildet litt mer punch.

 

Steg 4

Himmelen

Nå bruker jeg «Gradert filter» (M) for å gjøre himmelen mørkere og stjernene klarere. Dra filteret ut der du vil ha det. Avstanden mellom midtlinje og ytterlinje angir hvor uttoning av effekten starter og stopper. 100-0%

Steg 5

2 crop

Jeg liker ikke utsnittet, så jeg går tilbake til «Crop & Straighten» (R), klikker på hengelåsen slik at den er åpen. Jeg kan nå dra inn linjene fritt slik at jeg får et utsnitt jeg ønsker.

Har du planer om å bestille print av bildet, anbefaler jeg å la hengellåsen være lukket og heller velge sideforholdet som passer med utskriften din ved å klikke der det står «Custom» ved hengelåsen.

Steg 6

Split toning

Under «Split toning» panelet kan du justere farger for lyse og mørke områder hver for seg. Hva som defineres som mørkt og lyst justerer du enkelt med balanse slideren i midten

Her justerer jeg fargene og fargemetning kun for høylysene.

 

 

Steg 7

Skjerping

Skjerping. Dette er et viktig punkt!

Jeg begynner med «Amount» og trekker den opp til det ser bra ut pluss litt til. Så fortsetter jeg med «Masking» som jeg trekker opp for å fjerne skjerpingen der det er jevne flater uten detaljer.

Om du holder inne «Alt» knappen når du drar i slidere inne i Lightroom, vil du få en maske på bildet som gjør det lettere å se hvor i bildet effekten blir lagt på. Under skjerpe prosessen bruker jeg den funksjonen HELE tiden.

Steg 8

Noise

Dette bildet inneholder ganske mye støy, så under detail fanen Trekker jeg opp «Luminance» under Noise reduction. Denne trekker jeg også litt for langt, før jeg drar den rolig tilbake til resultatet ser bra ut.

Når du holder på med skjerping og støy redusering bør du se bildet i 100% størrelse på skjermen.

I Lightroom er det heller ikke behov for å lage bildet i riktig størrelse FØR du skjerper og fjerner støy. Det blir tatt hånd om i eksport modulen.

 

Det endelige resultatet blir et bilde jeg er godt fornøyd med.

Nightshot - 001

(Visited 76 times, 1 visits today)

Legg inn en kommentar